2007 08 16. JMVMC kreipėsi į LR Kultūros ministrą su prašymu tarpininkauti LR Prezidentui suteikiant Lietuvos pilietybę Jonui Mekui

Šiandien Jono Meko vizualiųjų menų centro tarybos pirmininkas Artūras Zuokas kreipėsi į Lietuvos Respublikos kultūros ministrą Joną Jučą su prašymu tarpininkauti Lietuvos Respublikos Prezidentui išimties tvarka suteikiant Lietuvos Respublikos pilietybę vienam iškiliausių XX amžiaus menininkų, avangardinio kino pradininkui, VDU Garbės daktarui, poetui ir publicistui Jonui Mekui.
Jonas Mekas, bendravęs ir kūręs su tokiomis garsenybėmis kaip Andy Warholas, Johnas Lenonas, Yoko Ono, Salvadoras Dali, Jurgis Mačiūnas ir kt., įrašytas į 80 žymiausių XX a. Amerikos menininkų grupę. Jis darė ir daro ypatingą įtaką menininkams ir kinematografininkams. Jo filmai pelnė ir tebepelno gerų įvertinimų ir aukštų apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose. Juo žavisi ir gerbia Niujorko ir pasaulio menininkai, muziejų kuratoriai, kritikai. Šiuolaikinį meną ir kiną įtakoja ne tik jo paties darbai, bet ir jo įkurti New American Cinema bei Anthology Film Archives. Jono Meko darbai praėjusiais metais įvertinti Los Andželo kino kritikų asociacijos apdovanojimu už nuopelnus, anksčiau – Niujorko kino kritikų sąjungos apdovanojimu, Prancūzijos menų ir literatūros ordino kavalieriaus titulu, Tarptautinės dokumentinio kino asociacijos ir Pjero Paolo Pasolini apdovanojimais. J. Meko filmas ,,Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą” JAV Nacionalinės kino apsaugos tarybos buvo įtrauktas į Amerikos saugotinų filmų sąrašą (Į Kongreso nacionalinio kino registrą kiekvienais metais yra atrenkami tik 25 filmai).
Lietuvoje Jono Meko nuopelnai garsinant Lietuvos vardą, puoselėjant ir plėtojant tarpvalstybinius santykius buvo įvertinti 2003 m. Jonui Mekui buvo įteiktas Lietuvos valstybinis apdovanojimas – ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Didysis kryžius. Dar ankstėliau – 1995 m., Jonui Mekui už kino dienoraščius (1949-1994) buvo įteikta Lietuvos Nacionalinė kultūros ir meno premija. Už poezijos rinkinį ,,Semeniškių idilės” J. Mekui buvo suteikta Vinco Kudirkos premija. Visus J. Meko nuopelnus pasaulinei kino kultūrai būtų sunku ir išvardinti.
Jonas Mekas, nors ir būdamas pasaulio žmogumi, palaiko prasmingus ryšius su Lietuva. Jis padėjo ir padeda Lietuvos menininkams siekti aukštumų kino srityje. Niujorke pas jį stažavosi jaunieji Lietuvos režisieriai, dabar puikiai meno pasauliui pažįstami – Algimantas Maceina, Julius Žižliauskas-Ziz, Arūnas Matelis, Audrius Stonys, Artūras Jevdokimovas, Vytautas V. Landsbergis. Jam tarpininkaujant, šiais metais Vilnius įsigijo vertingą „Fluxus” judėjimo pradininko Jurgio Mačiūno kolekciją. Su Jono Meko vardu Vilnius sieja ambicingus planus – tapti XXI a. avangardinio meno centru.
Jonas Mekas, daugiau nei prieš 50 metų ne savo valia tapęs niujorkiečiu, niekada nepamiršo, kad yra Lietuvos sūnus.

Leave a Reply