2010 05 11. Jonas Mekas: tiesiog atsidūriau priekyje – avangarde

Ch. Workmano filmas – tai trumpa avangardinio kino istorija, pagerbiant J. Meko gyvenimo kūrybos darbus. Didžiausias dėmesys „Visionaries“ skiriamas praėjusio amžiaus septintojo ir aštuntojo dešimtmečio avangardinio kino pasaulio įvykiams. Per filmo pristatymą Jonas Mekas, kalbėdamas apie tuos laikus, sakė: „Mes, avangardo filmininkai, tuo metu buvome viena labai artima šeima.“

„Visionaries“ – tai filmas, kurį gali žiūrėti ir apie avangardą išmanantys žiūrovai, ir šios meno krypties pažinimo naujokai, nes darbe rodomos scenos iš įvairių filmininkų kūrinių, todėl ši avangardo istorija prikausto dėmesį. Vienas po kito avangardinio kino kūrėjai pažymi, koks svarbus buvo lietuvio J. Meko vaidmuo. Šį Ch. Workmano darbą taip pat galima vadinti avangardiniu.

J. Mekas per filmo pristatymą prisiminė, kaip ėmė kurti būtent avangardinį kiną: „Neskirstau kino į įprastines rūšis, tačiau tam tikri formų skirtumai vis dėlto yra. Pavyzdžiui, poetinis ar žurnalistinis, naratyvinis ar nenaratyvinis kinas. Tačiau kai darai tai, ko anksčiau niekas nedarė, atsiduri priekyje, avangarde, lyg pirmosiose kareivių eilėse per mūšį. Aš suardžiau visas savo filmų mizanscenas, norėjau atsidurti ten, kur paprastai būna aktorius.“ Po Tribeca festivalio JAV žurnale „Slant“ save filmininkas apibūdino kaip „šaukiantį kino maniaką“.

Režisierius Ch. Workmanas išgarsėjo 1986 metais, kai sukūrė įspūdingą aštuonių minučių koliažą iš įvairių Holivudo filmų ir buvo apdovanotas Oskaru už geriausią trumpametražį filmą. Jo naujausias darbas „Visionaries“ – tai nekomercinio kino kūrėjų filmų ir interviu koliažas. Tribeca kino festivalis – tai vienas ryškiausių kasmetinių Amerikos nekomercinio kino įvykių.

„Fluxus Ministerijos“ įkūrėjo Artūro Zuoko kvietimu, Ch. Workmanas rudenį tikriausiai atvyks į Vilnių ir parodys savo filmą „Visionaries“ Lietuvos publikai.

Leave a Reply