2010 09 15. Lietuvos kultūros savaitė Lvove

Lietuvos Respublikos ambasada Ukrainoje bendradarbiaudama su Lietuvos garbės konsulatu Lvove, Europos integracijos studijų centru (EISC), Idėjų muziejumi Lvove, Tarptautiniu knygų leidėjų forumu, J. Meko centru bei Tarptautiniu trumpo metro filmų festivaliu „Tinklai“ rugsėjo 15 – 19 d. rengia jau tradicine tapusią Lietuvos kultūros savaitę Lvove.

Lietuvos kultūros savaitė Lvove bus atidaryta Lvovo Idėjų muziejuje, kurio patalpose bus eksponuojama Žalgirio mūšio jubiliejui skirta paroda. Šalia šios parodos kultūros mylėtojai Lvove galės aplankyti personalinę Eimanto Ludavičiaus piešinio parodą, apie barokinį Lietuvos teatrą sužinoti diskusijos, skirtos Žemutinės pilies teatrui, vakarais, pasilikus muziejaus uždarame kieme, susipažinti su Lietuvos kinu, kurio pristatymų programoje Šiuolaikinis trumpo metro Lietuvos kinas bei J. Meko filmų programa.

Šalia kultūrinės programos Lietuvos gerbėjai turės puikią progą susipažinti ir su kultūriniu Lietuvos virtuvės paveldu. Savaitės programos rėmuose, bus pristatomi lietuviški šakočiai, neliks nepaminėti ir cepelinai, apie kurių ‚gurmanines‘ tradicijas pasakos mūsų kultūrologas, Tarptautinio knygų leidėjų forumo svečias – Leonidas Donskis.

Rugsėjo mėnesį jau beveik veik dvidešimtis metų Lvovas tampa Teksto erdve, į kurią suvažiuoja rašytojai, poetai, filosofai, vertėjai bei kultūrologai iš įvairiausių pasaulio šalių. Tad ir Lietuvos kultūros savaitės rėmuose, bendradarbiaujant su Tarptautiniu knygų leidėjų forumu, numatytos įvairios paskaitos bei diskusijos. Į Leonido Donskio knygos, kuri buvo išversta į ukrainiečių kalbą: „Įaudrinta tapatybė ir modernusis pasaulis“ (Tezis, Kijevas, 2010) pristatymą bus kviečiami kultūros istorikai, politologai bei visi kas civilizacijų istorija. Į intelektualinę diskusiją, kurioje kartu su Lietuvos parlamentaru Briuselyje dalyvaus ir Lenkijos, Ukrainos bei Rusijos intelektualai, „Tolerancija ir Ukrainos ir postsovietinės erdvės šalių indentifikacijos problema XXI amžiuje“ bus kviečiami visi, kurie norės diskutuoti apie Europą XXI amžiuje.

Kaip teigia LR kultūros atašė Ukrainoje dr. Gabrielė Žaidytė: Lietuvos kultūros savaitės Lvove programoje – abiem šalim naudingi ir į ateitį orientuoti projektai, tai diskusijos, ir istorinės parodos, šiuolaikinės Lietuvos meno parodų bei kino programų pristatymai ir pokalbiai apie kultūrinį virtuvės paveldą ‚pagardinti‘ lietuviškais šakočiais. Tad manau, kad Lietuvos kultūros savaitė Lvove šiais metais bus ir spalvinga, ir įdomi, ir turtinga ir labai ‚skani‘.“

Lietuvos kultūros savaitės Lvove atidarymas rugsėjo 15 d., 18 val., Lvovo idėjų muziejuje, Valova g. 18A.

Projekto organizatoriai: LR ambasada Ukrainoje, LR garbės konsulatas Lvove

Projekto partneriai: Europos integracijos studijų centras (EISC), Idėjų muziejus (Lvovas), Tarptautinis knygų leidėjų forumas, Jono Meko vizualiūjų menų centras (Vilnius), Tarptautinis trumpo metro filmų festivalis „Tinklai“.

Leave a Reply