2011 03 21. Pažinkime Joną Meką Ch. Workmano filme “Vizionieriai”

Jono Meko vizualiųjų menų centras pristato „Oskaro“ laureato Chucko Workmano filmą skirtą Jonui Mekui  – “Vizionieriai”. Tai spalvinga ir įdomi Amerikos avangardinio kino istorija su aktualiais režisierių, kritikų, istorikų komentarais.
Jonas Mekas yra sakęs

“Lietuvoje esu žinomas kaip poetas ir jiems nerūpi mano kinas. Europa nežino mano poezijos, Europoje aš – kinematografas. Bet čia, Jungtinėse Valstijose, aš tesu nekomformistas – vizionierius“.

Kas yra Jonas Mekas iš tiesų ir bando atskleisti režisierius Ch. Workmanas, kalbindamas Keną Jacobsą, Robertą Downey, Su Friedrich, Amy Taubin ir kt. Intymūs pokalbiai iliustruojami eksperimentinių filmų ištraukomis, kurios aprėpia visą avangardinio kino istoriją – nuo trisdešimtųjų iki dabartinių laikų režisierių. Akivaizdu, kad susidomėjimas neholivudiniu kinu auga ir jo auditorija labai skirtinga. „Vizionieriais“ Workmanas atiduoda duoklę Jonui Mekui bei jo įkurtam Antologijos filmų archyvui.

Apie režisierių
Chuck Workman gimė Filadelfijoje, JAV. Sukūrė virš dvidešimt dokumentinių filmų. Trumpo metražo filmas „Brangūs vaizdai“ (1989) buvo apdovanotas „Oskaru“. Rinktinė filmografija: „Superžvaigždė: Andy Warholo gyvenimas ir laikai (1990), „Pirmieji Amerikos kino šimtas metų“ (1995), „Šaltinis“ (1999) – apie bitnikų kartą, meninis filmas „Namas ant kalvos“ (2003), „Žmonių prezidentas“ (2006).
Filmą galima pamatyti festivalio „Kino pavasaris“ metu:
2011-03-23 21:00 — Vilnius – k/c “Skalvija”
2011-03-27 16:00 — Vilnius – k/t “Pasaka”, mažoji salė

Leave a Reply