2011 05 04 – 05 05. Jono Meko filmai pristatomi Gruzijoje

Gegužės 4 d. Jono Meko vizualiųjų menų centras ir Lietuvos Respublikos atstovybė Gruzijoje Gruzijos neholivudinio kino gerbėjams pristatys legendinį filmininką Joną Meką ir jo visame pasaulyje pripažinimą pelniusių filmų programą. Net šešis vakarus iš eilės Gruzijos publika galės mėgautis pažintimi su vienu žymiausių eksperimentinių filmų kūrėju Jonu Meku, o kartu per jo filmus susipažinti su tokiomis garsenybėmis kaip Andy Warholas, Johnas Lenonas, Yoko Ono, Salvadoras Dali, Bjork, Jurgis Mačiūnas.

J.Mekas sukūrė daug kino juostų mėgėjiška kino kamera, nedarydamas esminio skirtumo tarp mėgėjiškumo ir profesionalumo, tarp dokumentikos ir vaidybinio filmo. Tačiau Jonas Mekas nesureikšmina savo kūrybos. Jis fiksuoja tai, kas vyksta čia ir dabar, ir tai Jam svarbiausia. Gal dėlto jis, kaip pats sakosi yra vadinamas „kasdienybės poetu“. „Gyvenimas pilnas poezijos. Aš tik užfiksuoju tuos gabaliukus, kurie praeina nepastebėti, ir juose atrandu stebuklų. Kažkam reikia dramų, rimtų sukrėtimų ir įvykių. Tačiau gražiausi momentai mūsų gyvenimuose dažniausiai yra labai subtilūs ir nepastebimi“, – sako Jonas Mekas.

Jono Meko filmų programos metu Tbilisyje bus rodomi ilgo bei trumpo metro filmai, kuriuos pristatys Jono Meko šiuolaikinio meno centro direktorius Kristijonas Kučinskas, specialiai į Gruziją atskrisiantis Meko sūnus Sebastijonas bei keletas iš įvairių šalių į Gruziją atskrisiančių Jono Meko bičiulių.

Pristatomoje Gruzijos publikai Jono Meko kino filmų programoje būtent ir išvysime užfiksuotas kasdieniškas nekasdieniškų asmenybių akimirkas. Savo filmuose „SLEEPLESS NIGHTS STORIES“ (2011), “HAPPY BIRTHDAY TO JOHN ” (1997), “SCENES FROM THE LIFE OF ANDY WARHOL” (1991), “AWARD PRESENTATION TO ANDY WARHOL”, “CASSIS”, Jonas Mekas pradangina laiko, erdvės ir sąmonės distanciją ir priverčia žiūrovą pasijusti užatlantinės (ir globalios) 7-ojo dešimtmečio kultūros dalimi. Jonas Mekas yra tas tiltas, kuri panaikina laiko ir kultūros prarają tarp žiūrovo ir Johno Lennono, Yoko Ono, Jurgio Mačiūno, Andy Warholo ar Susan Sontag. Viskas supaprastėja iki žmogiškos kasdienybės ir pasibastymų su draugais, kai nejučia susitapatini su Meku. Nelieka nepasiekiamumo, viskas atrodo sava ir pažinu: Mekas rodo paprastą ir kasdienišką, o ne mitais apipintą žmogų. Toks yra ir pats Jonas Mekas.

Į gegužės 4-tą d. vyksiančią internetinę konferenciją, kurios metu bus sukurta internetinė tiesioginių diskusijų erdvė tarp Tbilisio ir Niujorko, bus kviečiami Gruzijos žurnalistai. Jos metu Jonas Mekas, kuris šį kartą į Tbilisį negalėjo atvykti dėl objektyvių priežasčių, pasakos apie savo kūrybą ir atsakinės į žurnalistų klausimus. Gegužės 5-tą d. vyksiančiame internetiniame susitikime su kino metru bendraus žiūrovai.

 Projekto organizatoriai: LR ambasada Gruzijoje, Jono Meko šiuolaikinio meno centras ir Valstybinis Ilja universitetas. Projekto partneris: Tarptautinis kultūros programų centras. Projekto rėmėjas: Kultūros programų rėmimo centras.

Leave a Reply