2012 05 11 – 06 11. JMVMC pristato parodą “JIS IŠ KAUNO…” arba “Ir visa tai FLUXUS”

Gegužės 11 d., penktadienį, Kaune, duris atveriančioje “Fluxus Ministerijoje” Jono Meko vizualiųjų menų centras pristato parodą “JIS IŠ KAUNO…”, skirtą Jurgiui Mačiūnui ir jo įkurto FLUXUS judėjimo penkiasdešimtmečiui paminėti. Labai simboliška, kad pirmoji paroda šiai reikšmingai datai paminėti vyks Kaune – Jurgio Mačiūno gimtinėje. Dar reikšmingiau tai, kad ji atidaroma analogiškame “Fluxus koopertatyvui” meno inkubatoriume, kokį SoHo rajone kūrė Mačiūnas.

Jurgis Mačiūnas (George Maciunas, gimė 1931 m. lapkričio 8 d. Kaune – mirė1978 m. gegužės 9 d. Bostone, JAV) yra išskirtinė asmenybė – menininkas ir meno istorikas, architektas, dizaineris, prodiuseris ir leidėjas, muzikologas ir matematikas – daugybės talentų ir interesų žmogus. Septintajame dešimtmetyje jo įkurtas FLUXUSjudėjimas apjungė įvairias meno rūšis ir maištingą ideologiją ir tapo viena įtakingiausių filosofijų šiuolaikiniame pasaulyje. 

Jurgis Mačiūnas suvienijo menininkus po FLUXUS judėjimo vėliava, rašė manifestus, organizavo koncertus, leido ir apipavidalino FLUXUS antologijas, periodiką, kūrė hepeningus, akcijas, performansus, konceptualiuosius vaizdinius, objektus, muzikinius ir literatūrinius pokštus, nukreiptus prieš grynąjį „profesionalų“ meną – antirutina. Kritikai vadindavo tai antimenu, antimuzika, gal ir “nemenu”. J. Mačiūnas lietuviškai tai vadino “prieš-menas”. Kūryba, kuri nėra “menas” įprastine prasme, bet nuolatinis išradimas ir atradimas.

Jis įkvėpdavo kitus, jį mylėjo. Viskas aplink jam buvo įvykiai, vizualinis teatras, į kurį gali įsijungti, iššaukti arba panaudoti. Jį žavėjo netikėtumas, atsitiktinumas, nuolatinis atsinaujinimas (FLUXUS žodžio prasmė!), gal tiesiog gyvo gyvenimo džiaugsmas. Nors J. Mačiūno gyvenime buvo nemažai sunkių ir skausmingų momentų (nuo vaikystės silpnos sveikatos, nuolat sirgo, karo metu jam be narkozės išoperavo apendiksą…), tačiau niekada neprarasdavo gero ūpo ir noro pokštauti. Jis net prieš pat mirtį savo vestuvėse žaidė – vaidino… 1977 m. vasarą J. Mačiūnas sužinojo, kad serga skrandžio vėžiu. 1978 m. vasarį jis ir Billie Hutching susituokė. Bičiulis Geoffas Hendrickas pabuvo kunigu, o jaunieji vietoj žiedų apsikeitė drabužiais. Jie tarsi vaikai žaidė savo pačių vestuves. J.Mačiūnas mirė 47 metų, pakirstas vėžio ligos. Laidotuvės vyko pagal jo paties parašytą scenarijų – menininko pelenai buvo išbarstyti Atlanto vandenyne.

Parodoje “Jis iš Kauno…” pristatomi charakteringiausi FLUXUS eksponatai iš J.Mačiūno kolekcijos: J. Mačiūno darbai ir dokumentacija, susiję su FLUXUS ir Soho rajono įkūrimu, darbai ir tekstai iš privataus J. Mačiūno gyvenimo, taip pat garsiausių to meto avangardistų, tokių kaip Jonas Mekas, Yoko Ono, George Brecht, Nam June Paike ir kitų darbai. Parodos metu lankytojai galės išvysti Jono Meko filmą, sukurtą apie J. Mačiūną – “Zefira Torna”.

 Jurgis Mačiūnas ir jo pasekėjai metė iššūkį meno pasaulio stagnacijai bei išrado alternatyvias meno kūrimo formas, kurios dar ir šiomis dienomis įtakoja ištisas jaunųjų menininkų kartas visame pasaulyje.

Kviečiame apsilankyti parodos “JIS IŠ KAUNO…” atidaryme, kuris numatytas gegužės 11 d. 20.30 val. Fluxus Ministerijoje Kaune, Jonavos g. 3. Paroda veiks iki 2012 m. gegužės 31 d.

Leave a Reply