2013 04 12 – 04 30. Agatha Isobel, Denisas Kolomyckis ir jų “SELF”

Agatha Isobel, Denisas Kolomyckis ir jų “SELF”

Balandžio 12 d. Jono Meko vizualiųjų menų centre (JMVMC) atidaroma Agatha Isobel ir Deniso Kolomyckio paroda „SELF“. Parodos pavadinimas – nuoroda į menininkų individualias patirtis, išgyvenimus, apimančius sąmonės mentalines būsenas, aiškinantis savojo „aš“ tapatybes.

Pasitelkdami įvairias vaizdines raiškos priemones ir technikas, A. Isobel ir D. Kolomyckis savąjį „aš“ suvokia kaip objektą, tam tikrą darinį, formuojamą tiek išorinio, tiek vidinio pasaulių. Tačiau kūriniai, arba materializuoti „aš“ dariniai, – tai ne akistata su sociopolitine situacija, bet bandymas suvokti savojo „aš“ įvairiapusiškumą. Gilindamiesi į šią problematiką, abu menininkai, sutelkia dėmesį į fundamentalius dalykus, skirtingus savęs suvokimo būdus ir momentus,  kurie paverčiami tiek sąmonės, tiek pasąmonės projekcijomis.

Sąmonės–pasąmonės, racionalumo–iracionalumo santykis menininkų kūriniuose, įvardintuose „Self portrait“, įgyja siurrealistinio atspalvio, formuoja simboliais ar metaforomis grįstą asmenybės suvokimą, jos transformacijos įvaizdinimą. Šiuose kūriniuose „SELF“ interpretuojama kaip pastovi kaitos būsena, reflektuojama skirtingais, dažnai deformuoto vaizdo pavidalais.

Kaita, kaip nuolatinė asmens sąmonės būsena, akcentuojama ir D. Kolomyckio darbe „Kabantys sodai“ bei A. Isobel  – „Sąmonės laukai“. Šiais kūriniais perteikiami skirtingi menininkų požiūriai į dėsningą ir nuolatinį sąmonės kaitos procesą, kuris tapatinamas ir su gyvąja gamta, ir su beribe visata.

Ši jaunų menininkų paroda – bandymas įprasminti, kaip kiekvienas mūsų pasitelkę sąmonę, patys save su/kuriame, formuojame savąjį „aš“. Tai – „kūryba“, neturinti ribų, kadangi žmogus, kaip objektas, gali nuolat kurti vis iš naujo ir kiekvieną kartą vis kitaip.

Agatha Isobel (Jovita Misevičiūtė, g. 1986) šiuo metu gyvena ir kuria Vilniuje.

Studijavo menotyrą Vytauto Didžiojo Universitete Kaune.

2011 metais sukūrė trumpo metro filmą „Delirium of Love”, kuris buvo pristatytas „Vilnius Film Short“ festivalyje (2012). Teatrinis performansas pagal E. A. Poe kūrinį „Mesmeric Revelation” 2012 metais pristatytas „Fluxus ministerija“ (Kaunas) parodoje „[SEANSAS]“.

Denisas Kolomyckis (g. 1992) šiuo metu gyvena ir kuria Vilniuje.

Choreografas, režisierius, aktorius. Mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje, baleto skyriuje, nuo 2009 m. studijavo Londono šokio ir dramos konservatorijoje (Conservatoire for dance and drama). D. Kolomyckis yra pristatęs savo darbus skirtinguose Europos ir Amerikos miestuose. Dėstė šiuolaikinį šokį Vilniaus dailės akademijoje.

CURATORS/KURATORIAI – dr. AUŠRA TRAKŠELYTĖ, ERIKA LASTOVSKYTĖ

Leave a Reply