2013 09 19. Jonas Mekas lankėsi „Fluxus ministerijoje“ Kaune, jam įteiktas Biržų garbės piliečio apdovanojimas

Šiuo metu Lietuvoje vieši filmų kūrėjas, menininkas Jonas Mekas, jam Kaune bus įteiktas Biržų garbės piliečio apdovanojimas.

Šiandien ir rytoj Lietuvoje vieši filmų kūrėjas, amerikietiškojo avangardo kino krikštatėvis Jonas Mekas. Šiandien menininkas lankysis Kaune, kur 15 val. susitiks su Vytauto Didžiojo universiteto studentais. J. Mekas kartu su Vilniaus meru Artūru Zuoku 18 val. aplankys Kauno „Fluxus ministeriją“, kur jam Biržų rajono merė Irutė Varzienė įteiks Biržų garbės piliečio apdovanojimą, o 19 val. „Fluxus ministerijoje“ dalyvaus savo ir dailininko, fotografo, tapytojo Audriaus Naujokaičio bendrame projekte – fotografijų parodos „Orvidų sodyba“ atidaryme.

Pasak Jono Meko, ši nepaprasta sodyba ne tik gali įkvėpti pasaulio kūrėjus, bet ir yra verta būti įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Šia paroda siekiama atkreipti Lietuvos kultūros ministerijos, Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir visos Lietuvos menininkų bendruomenės dėmesį į tai, kaip nesaugomas vienas iškiliausių Lietuvos ir Europos meno kūrinių.

Dar 1999 m. Jonas Mekas kartu su kitais Lietuvos ir pasaulio menininkais kreipėsi į šias institucijas: „Pakilkite aukščiau užu savo asmenines ambicijas ir pagerbkite darbus tų, kurie sukūrė pasaulinio lygio kūrinius, tokius kaip Orvido sodyba“.

Vilius Orvidas (1952–1992) – Lietuvos skulptorius ir pranciškonų vienuolis (Gabrielius) gyveno netoli Salantų ir sukūrė didžiulę aplinkos instaliciją, kurią įvardijo kaip „dvasinį centrą”, visiems žinomą kaip Orvidų sodybą. Vilius Orvidas, padedamas bičiulių ir bendraminčių, rinko sodyboje masyvius akmenis, iš kurių kaldino kryžius, skulptūras, įvairius statinius.

Leave a Reply