2011 03 18. Jonui Mekui bus suteiktas garbingas George Eastman garbės vardas

Š.m. balandžio 9 d. menininkui Jonui Mekui JAV „George Eastman House“ tarptautiniame fotografijos ir filmų muziejuje bus suteiktas garbės mokslininko (angl. honorary scholar) titulas. Šis apdovanojimas „amerikietiškojo avangardo kino krikštatėviu“ vadinamam kūrėjui bus įteiktas už meno pasiekimus. Anksčiau šį apdovanojimą jau yra gavę aktoriai/fotografai – Dennis Hopper ir Jeff Bridges, muzikas/fotografas Graham Nash, taip pat ir “Eastman House” įkūrėjai ir direktoriai – John Frankenheimer, James Ivory ir John Landis.

Suteikdama garbingą vardą, „Eastman House“ kolegija įvertino Jono Meko indėlį į kino pramonę. Anot Dr. Anthony Bannon, „Eastman House“ direktoriaus, ne veltui Jonas Mekas dažnai vadinamas Amerikos avangardinio kino krikštatėviu. „Su jo filmais užaugo ne viena nepriklausomo ir avangardinio kino režisierių karta, kurie iš Meko mokėsi pajausti ir išgyventi dabarties akimirką ir ją perteikti žiūrovui kitapus ekrano. Vienas žymiausių eksperimentinių filmų kūrėjų 7-ajame ir 8-ajame dešimtmetyje, jis tai pat yra vienas iš antiholivudinio Niujorko nepriklausomųjų avangardinių kino kūrėjų sąjūdžio pradininkų, žurnalo „Film Culture“ įkūrėjas. Kaip kuratorius, kino ir žiniasklaidos atstovas, rašytojas ir poetas, jis kovojo su cenzūra ir pasisakė už avangardinio kino pažangą“, – sakė „Eastman House“ direktorius.

„George Eastman House“, kaip rašoma muziejaus interneto svetainėje, yra seniausias pasaulyje fotografijos muziejus, taip pat turintis vieną seniausių pasaulyje filmų archyvą. Jo įkūrėjas George’as Eastmanas įkūrė vieną žinomiausių fotografijos įrangos bendrovių „Eastman Kodak“. Jo rankinio fotoaparato išradimas tapo kino industrijos pagrindu, kurį pirmą kartą išbandė režisierius Louis Le Prince, o po kelerių metų ir jo pasekėjai Leon Bouly, Tom Edison, Lumière Brothers ir Georges Méliès.

 

Leave a Reply