Spektaklis-provokacija ”MR.FLUXUS arba ŠARLATANAI?”

Režisieriaus Vido Bareikio naujoji premjera – spektaklis-provokacia „MR.FLUXUS” arba „ŠARLATANAI?”, sukurtas remiantis Amerikos lietuvio, Fluxus judėjimo pradininko Jurgio Mačiūno biografiniais faktais.

„Fluxus” judėjimą Jurgis Mačiūnas sukūrė JAV septintajame XX a. dešimtmetyje. Už viso šios krypties grandioziškumo stovėjo vienas mažas žmogus, kurio iniciatyva ir kartais niekam nesuprantamomis pastangomis buvo įgyvendinti visi Fluxus festivaliai, atskiri performansai ir koncertai. Daugelio savo bendražygių ne visada suprastas J. Mačiūnas sukūrė judėjimą, įėjusį į Pasaulinę meno istoriją. Jono Meko bei  kitų Fluxus artistų nuomone, J.Mačiūnas buvo debesies bei Hitlerio hibridas, tuo tarpu jis pats menininkus vadino tiesiog šarlatanais. Savo trumpą gyvenimą paaukojęs absurdiškiausių projektų kūrimui („Fortepijono veiksmai“, pasaulinė mėšlo kolekcija, Berlyno labirintas) jo pabaigoje sau uždavė klausimą: „O gal mes patys ir buvom tik šarlatanai?“ Šis klausimas ir paskatino teatro judėjimo „No theatre“ kolektyvą pasinerti į Mačiūno sukurtą Fluxus pasaulį.

Spektaklis – provokacija „MR. FLUXUS” arba „ŠARLATANAI?” –  savotiškas teatro judėjimo „No Theatre” dialogas su fluxus kūrėjais ir jų laikmečiu. Įžengus į XXI a., alternatyvaus meno kūrimas vadovaujasi lygiai tomis pat taisyklėmis, kaip ir prieš penkiasdešimt metų, susiduria su panašiomis problemomis ir iš principo kalba apie tą patį – stereotipų laužymo svarbą. Spektaklis bus rodomas tik tris kartus.Spektaklis pagal V.Bareikio scenarijų, parašytą remiantis  knyga  „MR.FLUXUS”
(Kolektyvinis Jurgio Mačiūno 1931-1978 portretas), Jono Meko video archyvais („Zefiro Torna” ir k.t.), pagrindinių FLUXUS narių biografine medžiaga.
Režisierius – Vidas Bareikis
Scenografė – Paulė Bocullaitė
Vaidina: Ainis Storpirštis, Dovydas Stončius, Elzė Gudavičiūtė, Eglė Špokaitė, Indrė Lencevičiūtė, Monika Alseikaitė, Aldona Vilutytė,  Simonas Storpirštis, Dainius Tarutis, Donatas Bielunskis, Josh McClung.
Muziką kūrė ir parinko – Vidas Bareikis
Video – Jonas Tertelis

Renginio nuorodahttp://www.sarlatanai.lt

http://www.bilietupasaulis.l

Leave a Reply