2012 06 27. KKKC parodinėse erdvėse „Bemiegių naktų istorijos: Jonas Mekas”.

Birželio 27 d. 19 val. KKKC parodinėse erdvėse (Didžioji Vandens g. 2) pristatomas Jono Meko filmas ”Bemiegių naktų istorijos” (2011 m.). Prieš peržiūrą Joną Meką, jo kūrybą plačiau pristatys literatūrologas Ramūnas Čičelis.

Bemiegių naktų istorijas“ įkvėpė knyga „Tūkstantis ir viena naktis“. Tačiau skirtingai nei arabiškos pasakos, mano istorijos – iš tikro gyvenimo, nors blaškosi kažkur už rutiniškos realybės ribų. Filme pasakojamos 25 skirtingos istorijos. Jų veikėjai – mano geri draugai, tačiau ir aš pats esu neatskiriama jų dalis. Arabų pasakų sekėjas ar sekėja – taip pat buvo  jų dalis“, – sako Jonas Mekas.

Jonas Mekas pakvies pasivaikščioti po naktinį Niujorką, butus, studijas, užkulisius, galerijas, barus ir klubus. Susitiksime senus draugus: Keną ir Flo Jacobsus, Yoko Ono, Patti Smith, Mariną Abramovič, Hansą Ulrichą Obristą, Pipą Chodorovą, brolius, seseris, sūnus ir dukteris.

Bendradarbiaujant su Jono Meko vizualiųjų menų centru liepos 4 d. bus rodomas filmas „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ (1972 m.), o liepos 11 d. – „ Autobiografija žmogaus, kuris nešė praeitį savo akyse“ (2000 m.). Filmai anglų kalba.

„Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ pasakoja apie brolių Adolfo ir Jono Meko grįžimą į Lietuvą. Tai džiaugsmingai melancholiškas pasivaikščiojimas prisiminimuose, susitikimas su seniai matytais mylimais žmonėmis ir laimingų brolių šėlionės gimtosiose Semeniškėse. 16 mm juostoje užfiksuota trijų dalių kelionė, nuotykiai tarp Niujorko, Semeniškių ir Vienos. 2006 m. Nacionalinė kino išsaugojimo taryba filmą įtraukė į Nacionalinį filmų registrą kaip istoriškai reikšmingą meno kūrinį (JAV).

Jonas Mekas (g. 1922) – lietuvių filmų kūrėjas, menininkas ir kuratorius, dažnai vadinamas amerikietiškojo avangardo kino krikštatėviu, gyvena ir kuria Niujorke, JAV. Jis buvo daugybės žurnalų redaktoriumi, parašė poezijos, prozos bei pasakų knygų.

Leave a Reply