2012 06 15- 06 17. Vokietijoje, Viesbadene, bus pristatyta Jono Meko kūryba

Birželio 15-17 d. Viesbadeno muziejuje Schaufenster Stadtmuseum (Miesto muziejuje Schaufenster) bus pristatyta Jono Meko fotografijų paroda ir premjerinė kino programa „Remineszencen aus Deutchland” (Prisiminimai iš Vokietijos).

„Dipukų stovyklose visoje Vokietijoje gyveno tūkstančiai lietuvių, laukdami savo likimų. Tai mano pirmas bandymas trumpai pristatyti mano vokiškąjį gyvenimo etapą tarp 1944 liepos ir 1949 spalio. Naudodamas originalias fotografijas, kino ir filmuotą vaizdo medžiagą iš 1971 ir 1993 m., aš sugrįžtu į Elmshorną, Flensburgą, Viesbadeną, Mainzą ir Kasselį, kur aš praleidau keletą savo gyvenimo metų – pirmiausiai kaip priverstinis darbininkas karo belaisvių stovykloje, vėliau – kaip žmogus be vietos DP stovykloje“, – pasakoja J. Mekas.
Parodoje žiūrovai galės pamatyti nuotraukas iš 1945-49 metų laikotarpio. Jono ir jo brolio Adolfo nuotraukose užfiksuotos įvairios Viesbadeno ir Kasselio vietos, asmeniniai dokumentai, kaip pavyzdžiui, Mainzo universiteto studentų užrašai, skrajutės, išmestos iš sąjungininkų lėktuvų ir kita.

Myself, my brother Adolfas, and a friend. Wiesbaden, 1945

Myself, my brother Adolfas, and a friend. Wiesbaden, 1945
Parodos atidaryme dalyvaus Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Viesbadeno muziejuje kelis mėnesius veiks fotografijų paroda, istoriniame Viesbadeno kino teatre „Kaligari“ birželio 16 d. bus parodytas Jono Meko filmas „Zefiro Torna“ ir pirmą kartą pristatytas jo filmas „Remineszencen aus Deutchland” („Prisiminimai iš Vokietijos“).
Pasaulyje kultiniu kino kūrėju vadinamas J. Mekas, jau daugiau nei 50 m. gyvenantis ir dirbantis Niujorke, gimė ir augo Lietuvoje. Iš Lietuvos išvyko būdamas 22 metų vokiečių okupacijos metu. Jis, kaip ir daugelis to meto jaunų žmonių, buvo įsivėlęs į priešsovietinę ir priešnacinę veiklą.
Menininkas, bendravęs ir kūręs su tokiomis garsenybėmis kaip Andy Warholas, Johnas Lenonas, Yoko Ono, Salvadoras Dali, Jurgis Mačiūnas ir kt., įrašytas į 80 žymiausių XX a. Amerikos menininkų grupę. Jis darė ir daro ypatingą įtaką menininkams ir kinematografininkams. Jo filmai pelnė ir tebepelno gerų įvertinimų ir aukštų apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose. Juo žavisi ir gerbia Niujorko ir pasaulio menininkai, muziejų kuratoriai, kritikai.
Šiuolaikinį meną ir kiną įtakoja ne tik jo paties darbai, bet ir jo įkurti New American Cinema bei Anthology Film Archives. Meko darbai įvertinti Los Andželo kino kritikų asociacijos apdovanojimu už nuopelnus, Niujorko kino kritikų sąjungos apdovanojimu, Prancūzijos menų ir literatūros ordino kavalieriaus titulu, Tarptautinės dokumentinio kino asociacijos ir Pjero Paolo Pasolini apdovanojimais. J. Meko filmas ,,Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ JAV Nacionalinės kino apsaugos tarybos buvo įtrauktas į Amerikos saugotinų filmų sąrašą (Į Kongreso nacionalinio kino registrą kiekvienais metais yra atrenkami tik 25 filmai).
Jono Meko fotografijų parodos „Reminiszenzen aus Deutschland” atidarymas vyks Viesbadeno Schaufenster muziejuje birželio 15 d. 17 val., „Schaufenster Stadtmuseum“, Ellenbogengasse 3-7, 65185 Wiesbaden.
Filmų „Zefiro Torna or Scenes from the life of George Maciunas“ ir „Remineszencen aus Deutschland” pristatymas Kaligari kino tetare vyks birželio 16 d. 20 val., Caligari FilmBühne, Marktplatz 9, 65185 Wiesbaden.
Projekto organizatoriai: LR kultūros ministerija, LR ambasada Vokietijoje, Jono Meko vizualiųjų menų centras.
Projekto partneriai: Viesbadeno miesto savivaldybė, hessischerliteRaturRAT, Viesbadeno miesto Schaufenster muziejus, Viesbadeno kino teatras Kaligari, Tarptautinių kultūros programų centras, Vilniaus miesto savivaldybė, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Jonas Mekas. Asmeninio archyvo nuotr.

Jonas Mekas. Asmeninio archyvo nuotr.

Leave a Reply