Virtuali paroda „Norėčiau kalbėti apie kino magiją, nes aš esu jos užburtas“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka bendradarbiadama su Jono Meko vizualiųjų menų centru parengė virtualią parodą „Norėčiau kalbėti apie kino magiją, nes aš esu jos užburtas“, skirtą kino menininko, aktoriaus, dėstytojo Adolfo Meko 90-osioms gimimo metinėms paminėti.

Nors Adolfas Mekas Lietuvoje kiek mažiau žinomas nei jo brolis Jonas Mekas, tačiau jis taip pat buvo neeilinis žmogus. A. Meko asmenybė netilpo į vienus įprastus rėmus, jo kūrybinės energijos užteko režisūrai, vaidybai, poezijai, leidybai, dėstymui ir dar daug kam. Kaip režisierius jis „šturmavo“ Holivudą ir beveik jį „įveikė“, nedaug trūko, ir Holivudo šlovės panteone turėtume tikrą lietuvį. Daugiau nei trims dešimtmečiams A. Mekas pasišventė kino istorijos ir teorijos dėstymui Bard koledže. Įsimylėjęs kiną, lygiai taip pat ir gyvenimą apskritai, užkrėtė ta meile ne vieną savo studentą.

Apsilankiusieji virtualioje parodoje turi galimybę susipažinti su A. Meko biografija, iliustruota nuotraukomis, kuriose užfiksuotos jo gyvenimo ir profesinės veiklos akimirkos. Taip pat parodoje pateikto paties A. Meko spausdinta trumpa autobiografija, kurioje vardijamos visos per gyvenimą sukauptos „profesijos“ ir užsiėmimai. Akivaizdu, kad Adolfas Mekas nestokojo ir (auto)ironijos.

Leave a Reply