Mobili Jono Meko kino galerija sugrįžta į kelionę po Lietuvą

Pirmadienį, kovo 7 dieną, 17 val., Lietuvos vaikų ir jaunimo centre Vilniuje duris atvėrė kino paroda su Jono Meko filmu ,,Lietuva ir Tarybų Sąjungos žlugimas“, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimt penktosioms metinėms paminėti.

Mobili Jono Meko kino galerija praėjusiais metais sulaukė didelio pasisekimo: 2 mėnesius keliavusi galerija įveikė 3500 kilometrų, aplankė 21 Lietuvos miestą ir miestelį bei daugiau nei 5000 žiūrovų suteikė galimybę susipažinti su Jono Meko filmu. Didelis susidomėjimas bei gyventojų ir savivaldybių atstovų prašymai atvykti paskatino tęsti projektą.

,,Jono Meko fondo“ inicijuojamas projektas šiais metais  planuoja aplankyti dešimt Lietuvos miestų ir miestelių bei nemokamai parodyti Jono Meko filmą ,,Lietuva ir Tarybų Sąjungos žlugimas“.  

„Šiemet iniciatyvą skiriame Lietuvos regionų moksleiviams ir studentams. Šios iniciatyvos pagrindinis tikslas – skatinti istorinės atminties ir kultūros puoselėjimą bei suteikti galimybę iš naujo įvertinti ir kitaip pažvelgti į istorinius įvykius ne tik mūsų, bet ir užsienio žiūrovų akimis“, – teigia idėjos autorius, ,,Jono Meko fondo“ vadovas Edgaras Stanišauskas.

Projekto metu mobiliuose televizijos ekranuose bus rodomas lietuvių kilmės JAV kino kūrėjo ir menininko Jono Meko filmas „Lietuva ir Tarybų Sąjungos žlugimas”. Šis filmas pateikia chronologišką pasakojimą apie Lietuvos kovą už atsiskyrimą nuo Tarybų Sąjungos ir nepriklausomos valstybės atkūrimą. Filmo pagrindas – 1989-91 metais videokamera namuose nufilmuotos Amerikos televizijų naujienų ir televizijos debatų laidos, pateikusios interviu su įtakingiausiais to meto politikais, analitikais ir žurnalistais, taip pat laisvės demonstracijų, mitingų, Sausio 13-osios įvykių vaizdus. Filme aiškiai atsispindi naujų santykių tarp Rytų ir Vakarų kūrimas, su tuo susijusios baimės bei netikrumas.

Projekto iniciatorius: Jono Meko fondas.  Partneris: Jono meko vizualiųjų menų centras, Lietuvos kultūros taryba.

1 3 4 5 6 8

Leave a Reply