2016 09 02 – 10 30. Atvirlaiškis Vilniui – su meile Jurgis

Rugsėjo 3 d. atsinaujinusioje Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus atidaryta Jono Meko vizualiųjų menų centro Fluxus paroda „Atvirlaiškis Vilniui – su meile Jurgis“. Lankytojams bus pristatyta Fluxus kolekcijos dalis – autoriniai Jurgio Mačiūno dizaino, grafikos kūriniai, objektai ir atvirlaiškiai.

Fluxus – XX a. septintojo dešimtmečio pradžioje JAV, Niujorke gimęs tarptautinis dailininkų, muzikų, dizainerių, architektų, kino ir kitų meno sričių atstovų avangardinio meno judėjimas, netrukus išplitęs ir Vakarų Europoje. Būdingiausi jo bruožai – meno ir kasdienybės suartinimas, deelitizuoto, visiems prieinamo meno, kaip pokšto, idėja. Tai – daugialypis judėjimas, nepaisantis meno rūšių ir žanrų ribų, jungiantis daugybę kūrybinio anarchizmo pavidalų. Pasaulio muziejuose yra vos keletas Fluxus judėjimą išsamiai pristatančių kolekcijų, ir viena jų priklauso Vilniaus miestui. Svarbus yra faktas, kad vienas šio avangardinio judėjimo įkūrėjų ir lyderių buvo lietuvis Jurgis Mačiūnas (angl. George Maciunas). Jo kolekcija šiandien disponuoja Jono Meko vizualiųjų menų centras, o apžiūrėti ją kvies Nacionalinė biblioteka.

Jurgio Mačiūno kūryba parodoje pristatoma gana plačiai. Eksponuojamas vienas jo autorinių „istorinių“ koliažų ciklų, balansuojantis ant mokslinio tyrimo ir meninės išmonės ribos. Taip pat lankytojams pateikiami J. Mačiūno grafinio dizaino perlai – vardinės Fluxus menininkų kortelės, kuriose kiekvieno jų pavardę Mačiūnas paverčia originalaus šrifto meno kūriniu. Eksponuojamas kūrinys „No smoking“, tapęs viena iš Fluxus ikonų. Parodoje pristatoma ir daugiau J. Mačiūno grafinio dizaino kūrinių, avangardinio meno raidos schemos, fotografiniai autoportretai, atvirlaiškiai ir keletas originalių objektų, pvz., Jono Meko knyga „Reminiscencijos“ ir „Fluxus antologija“, kurias Mačiūnas „aprengė“ mediniais viršeliais.

Ši paroda yra Nacionalinės bibliotekos ir Vilniaus miesto savivaldybės bendradarbiavimo rezultatas, siekiant plačiau pristatyti visuomenei Fluxus kolekciją ir toliau plėtoti nestandartinę kūrybinę, edukacinę, parodinę veiklą.

Paroda veiks nuo rugsėjo 3 d. iki lapkričio 1 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos centrinių rūmų (Gedimino pr. 51, Vilnius) galerijoje.

Leave a Reply