2010 02 23. Klaipėdoje – viešųjų paskaitų ciklas „4! žymūs vardai apie Fluxus, J.Mačiūną ir J.Meką“

Tąkart į šį renginį rinkosi visas Niujorkas, nes tikėjosi išvysti dvylika pasaulio mastu pripažintų menininkų – išvydo tik vardus ir pavardes ekrane: taip Mačiūnas atsisveikino su Fluxus palikusiais ir įžymybėmis tapusiais draugais. Klaipėdoje keturi žymūs lietuvių vardai, atvirkščiai, stengsis perteikti Fluxus filosofiją ir praktiką susirinkusiems klausytojams.

Paskaitų ciklą kovo 4 dieną, ketvirtadienį, 18 val. pradės ilgai domėjęsis Fluxus Lietuvos laisvojo universiteto iniciatyvinės grupės vadovas Darius Pocevičius. Jis bandys atsakyti į klausimą: „Jurgis Mačiūnas – menininkas ar antimenininkas?“ Klausytojų laukia intriguojanti meno judėjimo kūrimo, socialinių šio proceso aspektų analizė. Vakaro pabaigoje bus rodomas Jono Meko filmas „Zefiro Torna, arba Vaizdai iš Jurgio Mačiūno gyvenimo“.

Kovo 19 d., penktadienį, 17 val. paskaitų ciklą pratęs kauniškis dalininkas Antanas Obcarskas, žiūrovams ir klausytojams demonstruos 2003-2005 metais prie Kauno marių rengtų Fluxus akcijų „Išplukdytas menas“ vaizdinę medžiagą. Taigi laukia autentiški (šių akcijų dalyvio) lektoriaus komentarai, leisiantys pajusti, kokias transformacijas Fluxus patyrė Lietuvoje, kai buvo interpretuotas A.Obcarsko ir kitų dailininkų.

Numatoma, kad kovo 26 d., penktadienį, 14 val. 33 min. prasidės menininko, pedagogo Redo Diržio seminaras Klaipėdos vyresniųjų klasių moksleiviams apie Fluxus. R.Diržys su mokiniais bendromis jėgomis bandys žvelgti į Fluxus dvejopai: bus siekiama suprasti, koks buvo Fluxus, kol gyveno Jurgis Mačiūnas, ir koks šis judėjimas yra dabar. Lektorius žada įvairiapusį žvilgsnį, asmeninės patirties perteikimą moksleiviams.

Paskaitų ciklą kovo 31 d., trečiadienį, 14 val. vainikuos Jono Meko vizualiųjų menų centro direktoriaus režisieriaus Kristijono Algirdo Kučinsko paskaita „Jono Meko lietuviškumas ir internacionalumas“. Dėmesio – ištikimiausiems klausytojams bus rodomas vienintelis lietuvių kalba įgarsintas J.Meko filmas „Ar buvo karas?“. Filmo tema – bandymas suvokti Amerikoje atsidūrusių lietuvių emigrantų padėtį. Atsisveikindami su Klaipėdos klausytojais, kiekvienam paskaitų rengėjai dovanos filmo „Lietuva ir Sovietų Sąjungos žlugimas“ DVD plokštelę.

Leave a Reply