2010 06 07. Vilniuje – galimybė prisiliesti prie lietuvių kurtos Niujorko SoHo istorijos

„Illegal Living“ („Nelegalus gyvenimas“) – tai Niujorko SoHo rajono, Wooster g. 80 esančio pastato istorija, kuria atskleidžiamas Fluxnamių kooperatyvų – pirmosios pasaulyje kūrybinės industrijos – atsiradimas ir raida. Pirmąjį kooperatyvą Fluxhouse Coop II įkūrė lietuvis Jurgis Mačiūnas, pasaulyje bei Lietuvoje žinomas kaip SoHo rajono ir Fluxus meno judėjimo iniciatorius.

Knygoje gausu archyvinės medžiagos, išsamių pokalbių, architektūrinių tyrimų, prisiminimų, atskleidžiančių sudėtingas SoHo kūrimo aplinkybes, teisines kliūtis, kurias Jurgis Mačiūnas ir jo bendraminčiai turėjo įveikti kasdien. Su Wooster g. 80 pastatu susiję daugiau nei šimtas pasaulinės reikšmės menininkų: Trisha Brown, Richard Foreman, Allen Ginsberg, Philip Glass, John Lennon, Hermann Nitsch, Yoko Ono, Nam June Paik, Andy Warhol ir kt.

„Illegal Living“ yra žvilgsnis į SoHo iš vidaus, nes patys autoriai – Roz Bernstein ir Shael Shapiro yra Niujorko SoHo gyventojai.

Roz Bernstein yra Niujorko universiteto Baruch koledžo žurnalistikos ir kūrybinio rašymo profesorė. Taip pat ji dėsto kūrybinį rašymą Žurnalistikos mokykloje CUNY. Jos knyga „Boardwalk Stories“ išleista 2009 metais.

Shael Shapiro yra architektas, dirbęs kartu su J. Mačiūnu, gyvenęs pirmajame kooperatyve Wooster 80, loftų pastatus pritaikantis gyvenamosioms reikmėms. Sh. Shapiro buvo PS1 menininkų studijos ir muziejaus Niujorke, Queense, atidaryto 1976 m., architektas.

Screen Shot 2015-06-25 at 14.22.55 Screen Shot 2015-06-25 at 14.23.14 Screen Shot 2015-06-25 at 14.23.05

Leave a Reply