2007 04 01. Užupyje atidarytu FLUXUS tiltu simboliškai pažymėtas Jono Meko ir Jurgio Mačiūno darbų grįžimas į Lietuvą. 

Sekmadienį Užupyje atidarytu FLUXUS tiltu simboliškai pažymėtas Jono Meko ir Jurgio Mačiūno darbų grįžimas į Lietuvą. VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centro vadovas Kristijonas Kučinskas ir sostinės meras Artūras Zuokas balandžio 1 d. atidengė FLUXUS judėjimo įkūrėjo Jurgio Mačiūno garbei skirtą memorialinę lentą prie Vilniaus dailės akademijos tilto ir pristatė Jono Meko ir Jurgio Mačiūno darbų perkėlimo į Vilnių eigą.
„Lietuva su FLUXUS kolekcijos atkeliavimu ir muziejaus įsteigimu gauna mano ir mano meno draugų iš viso pasaulio palaikymą. Aš žinau, kad Jurgis dabar danguje yra labai laimingas dėl to, kad jo darbai, seniai pripažinti pasaulyje, bus matomi Lietuvoje. Mažos tautos dažnai skeptiškai žiūri į savo tautiečius, kurie susilaukia pripažinimo platesniame pasaulyje. Užuot jais didžiavęsi mes juos atiduodam kitiems. Džiaugiuosi, kad Vilnius pačiu laiku susigrąžina vieno įspūdingiausių lietuvių menininkų – J. Mačiūno darbus“, – apie kolekcijos perkėlimą į Lietuvą yra sakęs Jonas Mekas.
Nusprendus įsigyti Jurgio Mačiūno FLUXUS meno darbų kolekciją ir šį darbą patikėjus VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centrui, Niujorke pasirašyta sutartis su pasaulinio garso kinematografininku Jonu Meku dėl minėtos kolekcijos įsigijimo. Artimiausiu metu pirmieji kolekcijos darbai pasieks Lietuvą, jau planuojamos tų darbų parodos. Pirmoji paroda, kuri bus ruošiama bendradarbiaujant su Maya Stendhal galerija, įvyks jau šį rudenį. VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centras taip pat numato atsivežti J. Meko dabar eksponuojamų darbų parodą iš Niujorko PS 1 Modernaus meno muziejaus.
FLUXUS muziejaus steigimo Vilniuje idėja jau sulaukė tarptautinio palaikymo. Palankiai apie šią idėją atsiliepia Whitney Amerikos meno muziejaus, Princeton universiteto specialistai. Anot jų, šis muziejus įtvirtintų Vilniaus miestą pasaulio kultūros žemėlapyje ir deramai pagerbtų du garsius meno pasaulio asmenis.

Leave a Reply