2011 06 01. Mirė kino kūrėjas Adolfas Mekas

Vakar, eidamas 86-uosius metus mirė režisierius, scenaristas, vieno garsiausių JAV Bard menų koledžo kino departamento įkūrėjas ir ilgametis vadovas Adolfas Mekas.

1944 m. A. Mekas su broliu Jonu emigravo iš Lietuvos. Jis suvaidino reikšmingą vaidmenį Naujojo Amerikos kino judėjime, buvo vienas iš žurnalo „Film Culture“ steigėjų. A. Mekas prodiusavo kelis eksperimentinius filmus. Vieną iš jų – 1963 m. komediją apie meilės trikampį „Hallelujah the Hills“  („Aleliuja kalvoms”) tais pačiais metais rodė Kanų kino festivalyje.

Kino kritikas Andrew Sarriesas rašė, kad „filmas nepretenzingumu, netikėtu lyrizmu ir giedra nuotaika sužavėjo net Naujojo Amerikos kino priešus“. Tais pačiais metais filmą parodė ir Niujorko filmų festivalyje.Vėlesniais metais A. Mekas prodiusavo kelis filmus, iš jų garsiausias – 1971 m. filmas „Going Home“ („Sugrįžimas namo”). Šis filmas kartu su 1972 m. brolio Jono filmu „Reminiscences of a Journey to Lithuania“ – sukurtas po brolių Mekų pirmos kelionės į Lietuvą po Antrojo pasaulinio karo.

Siekdamas įrodyti, kad kinas yra menas, kurio dėstymą verta įtraukti į akademines programas, žinomas kino režisierius ir scenarijų autorius Adolfas Mekas viename garsiausių JAV Bard menų koledže buvo įkūręs kino fakultetą ir daug metų jam vadovavo, mokydamas būsimuosius filmų kūrėjus pasaulio kino istorijos, supratimo, kad yra ne vien kaubojų kinas, o daugiausia – montažo, sugebėjimo iš tos pačios nufilmuotos medžiagos padaryti ką nori: tragediją, komediją, dramą. „Negalima išmokyti sukurti gerą filmą kaip ir nutapyti gražų paveikslą, – yra sakęs A. Mekas. – Meno neišmokoma. Galima išmokyti technikos. Visi mano studentai, kurie buvo gabūs, dabar kuria filmus.”

2004 m. A. Mekas baigė dėstytojo darbą Bardo koledže. Pastaraisiais metais jis kartu su Davidu Avallone kūrė filmą apie italų mąstytoją Giordano Bruno „Burn Bruno Burn“. Jis suvadino ir neseniai J. Meko sukurtame filme „Sleepless Nights Stories“.

Su žmona Pola A. Mekas susilaukė sūnaus Seano.

Laidotuvės vyks Niujorke, kada tiksliai, dar nepranešama.

Filmografija

Medžių šautuvai (Guns of the Trees), su broliu Jonu, 1962 m.
Aleliuja kalvoms (Hallelujah the Hills), kubistinė komedija, 1963 m.
Karinis kalėjimas (The Brig), Niujorko „Living Theatre“ J. Malinos ir J. Beko pastatyta pjesė, su broliu, 1964 m., Venecijos dokumentinių filmų festivalio Didysis prizas
Dienoraščiai, pastabos ir škicai, arba Valdenas (Diaries, notes and sketches, also known as Walden), su broliu, 1964-1969 m.
Dvivamzdė detektyvinė istorija (The Double-Barreled Detective Story), 1965 m.
Vėjo gėlės (Windflowers), 1968 m.
Draugės ir draugai (Companeras y Companeros), su kitais, 1970 m.
Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą (Reminiscences of a Journey to Lithuania), su broliu, 1971-1972 m.

Bibliografija

Trys broliai ir kitos pasakos 1946 m.
Iš pasakų krašto, 1947 m.
Knyga apie karalius ir žmones, 1947 m.
Algirdas Landsbergis, Jonas Mekas, Adolfas Mekas, Leonas Lėtas. Modernioji lietuvių egzilio proza, sudarytoja ir įvado autorė Dali

Leave a Reply