„Jungtinės Europos valstybės“ –
kilnojamoji paroda apie europiečio tapatybę ir nūdienos Europą

Kaip pasireiškia europiečio tapatybė? Ar airis ponas O’Keeffe jaučiasi tikresnis europietis nei Kipre gyvenanti ponia Stylianou? Ir kiek tu tapatiniesi su Europa? Meno projektas „Jungtinės Europos valstybės“ (U.S.E) nagrinėja šiuos klausimus pasitelkdamas kilnojamąją parodą, kuri bus parodyta dešimtyje Europos valstybių. Paroda atvėrė duris Lenkijos mieste Lodzėje 2011 m. lapkritį, šių metų sausį–vasarį buvo perkelta į Suomijos sostinę Helsinkį. Dabar ji atvežama į Vilnių, Lietuvą. Ilgas parodos kelias dar tik prasideda, o baigsis 2013 m. balandžio pabaigoje.

Atidarymas Vilniuje: 2012 m. balandžio 17 d. | 17.30–20 val.

„Jungtinės Europos valstybės“ (U.S.E) – didelis bendradarbiavimo projektas, nagrinėjantis europiečio tapatybės klausimus, iki 2013 m. pavasario bus pristatomas Portugalijos, Kipro, Vokietijos, Bulgarijos, Belgijos, Prancūzijos bei Airijos viešosiose erdvėse, galerijose ir muziejuose.

Projektu siekiama paskatinti diskutuoti apie Europą, kurioje gyvename, ir prisidėti prie jos raidos. Siūloma pažvelgti į europiečio tapatybę iš skirtingų požiūrio taškų, pasitelkiant skirtingas vaizdo dimensijas ir įvairias disciplinas. U.S.E sudaro keturios dalys. Parodoje meno darbai(videomenas, fotografijos, instaliacijos) priešpriešinami sociologiniams interviu. Multimedijos laboratorijoje – ji pati yra meno kūrinys ir parodos šerdis – sociologija (interviu) praplečiama menine dimensija. Parodą papildančiuose debatų cikluose apmąstomi ir aptariami politiniai, socialiniai ir kultūriniai Europos aspektai.

Menininkų komanda įkūnija pagrindinį bruožą – U.S.E pagrindą – įvairovę. Kiekvienas iš trijų kuratorių: Ryszardas W. Kluszczynskis(Lenkija), Anna Bitkina (Rusija), Sinziana Ravini (Švedija/Prancūzija) – atsirinko grupę menininkų. Pasirinkti tarptautiniu mastu žinomi menininkai, kurie susiduria su įvairiomis kultūromis ir kuriems aktualūs tapatybės klausimai. U.S.E pristatomi Luchezaro Boyadjievo (Bulgarija),Annos Konik (Lenkija), Gerdos Lampalzer (Austrija), Marios Lusitano Santos (Portugalija), Deimanto Narkevičiaus (Lietuva), Arturo Zmijewskio (Lenkija), Jeano Charleso Hue (Prancūzija), Kaarinos Kaikkonen (Suomija), REINIGUNGSGESELLSCHAFT (menininkų duetas, Vokietija), Tanjos Muravskajos (Estija), Kennedy Browne (menininkų duetas, Airija), Apostolio Polymerio (Belgija), Kyriaki Costa (Kipras) irAnu Pennanen (Suomija) darbai. Multimedijos menininkas Janis Garančs (Latvija) sukūrė interaktyviąją laboratoriją. Tai europiečiams skirta mišrioji komunikacijos platforma, kviečianti lankytojus keistis informacija ir bendrauti tikruoju laiku. Johanna Suo(Švedija/Prancūzija/JK) inicijavo projektą ir sukūrė parodos koncepciją.

Pagrindinę sociologų komandą sudaro prof. Andrzejus Piotrowskis, dr.Tomaszas Ferencas (Lodzės universitetas) ir dr. Lyudmila Nurse (OxfordXXI, JK). 10 vietos sociologų komandų ėmė po penkis interviu kiekvienoje parodoje dalyvaujančioje šalyje.

Vilniuje paroda veiks „Kablyje“ ir Jono Meko vizualiųjų menų centre bei Tarptautiniame Vilniaus oro uoste – bendradarbiaujama su labai skirtingomis erdvėmis ir itin skirtingais jų lankytojais. Tai intriguoja, turint omenyje, kad projekto tikslas – pasiekti skirtingus žiūrovus. „Kablys“ kaip ekspozicinė erdvė buvo naudojamas tik vykstant Europos kultūros sostinės renginiams 2009 m. Šiuo metu jis siekia įsitraukti į įvairesnes, taip pat ir vaizduojamųjų menų, programas. Vienas iš darbų, suomių

menininkės Kaarinos Kaikkonen instaliacija „Kur mano namai?“, bus pristatomas oro uosto viešojoje erdvėje.

U.S.E – tai projektas „piliečiai – piliečiams“: jis siekia tapti jų bendravimo platforma. Tinklalapyje ir pačioje laboratorijoje lankytojai skatinami išreikšti save ir pasidalyti patirtimi – pateikti nuotraukų ar parašyti pasakojimų tema „Mano Europa“

(„My Europe“). Ieškokite antraštės „Pasakojimai iš Europos“

(„Stories from Europe“) tinklalapyje. Informaciją taip pat galima rasti parodos kataloge.

U.S.E yra Europos šalių bendradarbiavimo projektas, kurį koordinuoja Paryžiaus Goethe‘s institutas, Lodzės universitetas (Lenkija), Lasipalatsi filmų ir medijų centras (Suomija), Red House (Bulgarija), Kultūros ir meno iniciatyvų centras (Lietuva), Transforma (Portugalija), Faros menų fondas (Kipras), AIDA (Belgija), L’art au Quotidien (Prancūzija) ir Korko vaizdo komunikacijų centras (Airija).

Projektą remia Kultūros rėmimo fondas.
Asocijuoti partneriai: Vilniaus Goethe‘s institutas, „Kablys“, Jono Meko vizualiųjų menų centras, „Petro ofsetas“, Tarptautinis Vilniaus oro uostas, Vilniaus miesto savivaldybė, Nacionalinis skulptūros fabrikas (Airija), Motorenhalle (Vokietija),Innovation Culture Europe, Europos kultūros parlamentas, Citizens for Europe.

Projektą maloniai sutiko paremti Č. L. Mejerio fondas ir Volfoni. www.go-use.eu

Praktinė informacija


Oficialus atidarymas: balandžio 17 d., antradienį, „Kablyje“– 17.30,

Jono Meko vizualiųjų menų centre – 18.30

Parodos trukmė, Vilnius, Lietuva:


„Kablys“, Kauno g. 5, Vilnius, LT-03215 (balandžio 17d.–gegužės 9 d.)

Jono Meko vizualiųjų menų centras, Gynėjų g.14, LT-01109 (balandžio 17d.–gegužės 12 d.)

Tarptautinio Vilniaus oro uosto išvykimo salė, Rodūnios kelias 10 a LT-02189 (kovo 31–gegužės 12 d.)

Darbo valandos: 
„Kablys“: I–VII 12–21 val.

Jono Meko vizualiųjų menų centras: II–VI 12–19 val.

Koordinatorė Vilniuje:

Aušra Petroškienė

Kultūros ir meno iniciatyvų centras +370 652 40 299 a.petroskiene@gmail.com

Leave a Reply