2013 03 01 – 03 28. Paroda. Visa tai ne sapnas: Adolfo Meko gyvenimas ir kūryba

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodinėse erdvėse (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) kovo 1 d. 18 val. atidaroma Lietuvoje mažai žinomo JAV nepriklausomo kino atstovo Adolfo Meko (1925-2011) gyvenimo ir kūrybos retrospektyva.

Adolfas Mekas labiau žinomas kaip avangardinio kino Amerikoje pionieriaus Jono Meko brolis. Tačiau svarbu žinoti, kad gyvenimo nelepintas Adolfas ne tik svariai prisidėjo prie Jono Meko kino filmų atsiradimo, dažnai buvo jų bendraautorius, kartu su broliu Jonu įkūrė vėliau įtakingu tapusį kino kritikos žurnalą „Film Culture“, tačiau buvo ir talentingas savarankiškas kūrėjas, kino režisierius, scenarijų autorius, taip pat vienas iš talentingiausių ir labiausiai gerbiamų, studentų mėgiamų Bardo koledžo (JAV) dėstytojų. Apie trisdešimt metų Adolfas Mekas ugdė ir įtakojo būsimus kino kūrėjus.

Retrospektyvoje pristatoma gana plati, Lietuvoje nedemonstruota Adolfo Meko kūrybos ir veiklos skalė. Parodoje pristatoma foto paroda apie jo gyvenimą ir kūrybą – šeimos nuotraukos, profesinio gyvenimo akimirkos, kadrai iš kino filmų. Atskirai pristatomi 1996-2003 Bardo koledže skaitytų paskaitų video įrašai. Taip pat demonstruojami Adolfo Meko mokinių trumpo ir pilno metražo kino ir animaciniai filmai.

Retrospektyvos rengėjas: JMVMC
Kuratoriai: Artūras Jevdokimovas, Kęstutis Šapoka
Retrospektyvos rėmėjai: JAV ambasada Lietuvoje
Partneriai : Šiuolaikinio meno centras (Vilnius), Vilniaus dailės akademija, Vytauto Didžiojo universitetas (Kaunas), Galerija 101 (Kaunas), kino teatras „Romuva“ (Kaunas), Klaipėdos universiteto menų fakultetas (Klaipėda), Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras(Klaipėda).

Paroda vyks iki 2013 03 28 d.

Leave a Reply