2014 09 23 – 2015 04 01 Paroda „FLUXUS + FLUXUS”

XX a. 7-jo dešimtmečio pradžioje, daugiausiai Jurgio Mačiūno dėka, užgimęs „Fluxus“ (anti)meninis judėjimas buvo toks universalus, jog išsklido laike ir erdvėje, ir įtakojo beveik visą vėlesnį Amerikos, taip pat Vakarų ir Rytų Europos meną. „Fluxus“ ideologija rėmėsi ribos tarp meno ir kasdienybės, rimtumo ir kvailiojimo, estetikos ir ideologijos panaikinimu.

Jurgio Mačiūno ir fluxus idėjos turėjo didžiulės įtakos ir Sąjūdžio epochos, taip pat pirmųjų kelerių Lietuvos nepriklausomybės metų Lietuvos menininkų avangardinėms (utopinėms, idealistinėms ir pan.) aspiracijoms. Fluxus buvo vienas iš galingų stimulų keistis patiems ir keisti pasaulį, nesvarbu, kad kitoje erdvėje ir kitame laike.

Jono Meko vizualiųjų menų centras pristato dubliuotą Fluxus plius Fluxus parodą. Viena fluxus dalis yra JMVMC centro Niujorko Fluxus kolekcijos dalis (originalūs kūriniai, dokumentacija, plakatai, objektai, artefaktai etc.). Pastaroji formuojama kaip kvazi-meninė, kvazi-archyvinė tam tikros utopinės procesualios ir perormatyvios vizijos visuma, kaip „Fluxus“ judėjimo ir kartu kaip atskirų jo narių ‒ Jurgio Mačiūno, Nam June Paiko, George Brecht, Dick Higgins, Ben Vautier ir kt. ‒ veiklos liudijimas. Šis fluxus sudaro didžiąją parodos JMVMC dalį.

Kita fluxus dalis yra įterpta į pagrindinę parodos dalį, papildanti ir pratęsianti ekspoziciją lietuviškuoju fluxus segmentu. Jį sudaro keleto avangardinių festivalių, ar paskirų akcijų, įtakotų fluxus idėjų, organizuotų ir vykdytų Lietuvoje tarp 1988 ir 1996 m. video ir foto dokumentacija, taip pat keletas originalių artefaktų.

Žinoma, tai nėra išsami fluxus įtakos Lietuvoje studija, tačiau bandymas sugretinti originalią fluxus medžiagą su keletu Lietuvos fluxuspavyzdžių (dokumentacijų). Tai 1988-1989 m. šalia Anykščių, Ažuožeriuose vykusių Anykščių hepeningų festivalių „AN`88`89” archyvinė medžiaga ir keletas originalių artefaktų, taip pat Vilniuje 1992 m., Jaunimo ir Moksleivių rūmuose rengtos parodos „Fluxus & Mačiūnas“, kurioje pirmą kartą buvo eksponuojami Fluxus originalai (ir atidarymo/uždarymo hepeningų) video įrašai. Taip pat grupės „Žalias lapas“ veikla (parodoje rodoma 1990 m. prie Vilniaus Rotušės rengtos akcijos „Kelias“ video įrašas), grupės „Post Ars“ veikla (parodoje rodoma pora šios grupės akcijų), taip pat Redo Diržio Alytuje 1993-1996 m. organizuotų gatvės meno festivalių „Tiesė. Pjūvis“ video įrašai.

Ši paroda ir jos pavadinimas  ‒ bandymas pasižiūrėti kas išeina prie fluxus pridėjus fluxus ‒ tiesiog fluxus ar fluxus ir fluxus?

Parodos atidarymas 2014 m. rugsėjo 23 d. (antradienį) 18 val.

Kuratorius: Kęstutis Šapoka

axsz aws aszz asz asw assx asss assae ass aser asee ase asasa asas asa aqw aqq apt an akl aht aaas 101_0047

Leave a Reply