Knygos „Gyvenimas nelegaliai” Wooster g. 80 ir SoHo evoliucija” pristatymas dalyvaujant jos autoriams

Tai knyga apie Jurgį Mačiūną ir jo įsteigtą pirmąjį kooperatyvą Niujorke, SoHo rajone, pastate Wooster 80. Šis adresas žinomas visiems FLUXUS menininkų judėjimo gerbėjams ir meno istorikams.  Išsamiais tyrimais, įvairiausia dokumentine medžiaga paremtą studiją autoriai rašė net šešerius metus.

SoHo – menininkų gyvenamojo kvartalo idėjos autorius buvo lietuvis, emigrantas Jurgis Mačiūnas. Jis puikiai suprato, kad menininkams reikia ypatingos aplinkos gyvenimui ir kūrybai, todėl su aistringu atkaklumu siekė, kad ši  vizija virstų tikrove. Nelegaliai užėmę apleistus ir tuščius pramoninius pastatus ir  įkūrę juose pirmąsias studijas –loftus,  Jurgis Mačiūnas ir Jonas Mekas, ne tik sukūrė unikalią pasaulyje žinomų menininkų bendruomenę, bet ir padėjo  išsaugoti šį unikalų miesto rajoną, vėliau tapusį tikru Niujorko simboliu ir pasaulio paveldo dalimi.

Mums, lietuviams, ypač malonu žinoti tai, kad jei ne du aistringi lietuviai – J. Mačiūnas ir J. Mekas – šio unikalaus rajono nė nebebūtų, kadangi tuometinė Niujorko valžia planavo nenaudojamus pramoninius pastatus nušluoti nuo žemės paviršiaus  ir žemę atiduoti dangoraižiams.

J. Mačiūno SoHo rajone suburta menininkų bendruomenė galbūt ir buvo „nelegali“ gyvenamųjų daugiabučių įstatymo požiūriu, tačiau, kaip sako jo draugas Jonas Mekas, „Jei žmogus gyvas, jis negali būti nelegalus.“

Mums didelė garbė, kad knyga, išsamiai pristatanti J. Mačiūno indėlį į avangardinį meno pasaulį, išleista šalyje, kurią jis visuomet laikė savo gimtaisias namais. 2010 m. anglų kalba išleista knyga JAV  buvo pripažinta Metų knyga. Neabejojame, kad ir leidinys lietuvių kalba susilauks didelio skaitytojų, tyrėjų ir istorikų dėmesio.

Knygos pristatymas vyks  gegužės 12 d. 18 val. Jono Meko vizualiųjų menų centre, pristatyme dalyvaus patys autoriai Roslyn Bernstein ir Shael Shapiro.

Leave a Reply