2018 06 07 – 06 16. Vasarės Krugždaitės grafikos paroda „Pelėsis”

Birželio 7 dieną Jono Meko vizualiųjų menų centre (Malūnų g. 8, Vilnius) pradeda veikti Vasarės Krugždaitės grafikos paroda, interaktyvi instaliacija

 

Pelėsis – tai organizmas, su kuriuo aplinkoje susiduriame labai dažnai. Jis gali būti įvairių dydžių,
formų, spalvų ir kvapo, gali atsirasti įvairiose vietose ir bet kuriuo metu.  Kad ir kur bebūtume, pelėsis visuomet  bus šalia mūsų. Jis tupi kiekvieno iš mūsų kambaryje laukdamas, kada atsiras tinkamos sąlygos augti ir plėstis. Pelėsį pristatau ne tik kaip individualų mikroorganizmą, bet ir kaip gerą žmogaus pažįstamą, o kartais priešą. Formuluoju objektyvų požiūrį į pelėsį, remdamasi moksline literatūra, o siekdama paliesti jausmus ir pojūčius esamose pelėsio situacijose remiuosi asmenine patirtimi ir technologiniais eksperimentais.

 

Dalinuosi 7 – iomis  istorijomis apie pelėsį interaktyvioje  knygoje temomis: Utopija, Namai, Karas, Antropofilija, Duona, Šikšnosparniai ir  Juoda – Balta. Kiekviena istorija yra vis kitas pelėsio kontekstas. Istorijas sieja tam tikri segmentai – nuorodos, leidžiančios formuoti savotišką siužeto liniją skaitant temas vis kitokiu eiliškumu. Šis pateikimo būdas leidžia pažvelgti į pelėsį dar įvairesniais kampais. Juk ne tik istorijų kontekstų įvairovė bet ir eiliškumas turi didelę reikšmę istorijų paveikumui ir jų prasmei. Kontrastingi pasakojimai leidžia mums susipažinti su aplinka, kurios nepažįstame, patirti pastarąsias, jose nebūnant, o galimybė keisti istorijų seką pastiprina tikrąjį pažinimo jausmą ir leidžia kurti savo istoriją.

Pelėsis įgauna įvairias grafikos atspaudo ir šviesa instaliuojamas formas kurios padeda susipažinti su kontrastingomis pelėsio ypatybėmis daugialypėje erdvėje.

 

     

Vasarė Krugždaitė

MA Grafika

2018

 

Leave a Reply