Vasario 20 – 23. Vilniaus knygų mugė: pažinti tikrąjį Joną Meką

Pažinti tikrąjį Joną Meką, tokį šūkį išsikėlė Vilniaus knygų mugės rengėjai.

Šį ketvirtadienį startuoja Vilniaus knygų mugė, kurioje išskirtinis dėmesys skiriamas Jonui Mekui, jo kūrybai ir asmenybei.

Koks žmogus iš tiesų buvo Jonas Mekas? Apie tai kalbėsis ilgamečiai J. Meko gyvenimo pakeleiviai Pip Chodorov (JAV/Prancūzija) ir Anne König (Vokietija). Juos kalbins šalia J. Meko ir jo šeimos paskutiniaisiais gyvenimo metais Niujorke buvusi Gražina Michnevičiūtė.

J. Mekui skirti ir du Knygos kino salės seansai. Pirmajame dr. Ramūnas Čičelis, šiemet išleidęs monografiją apie Jono Meko kūrybą, pristatys vieno pirmųjų Lietuvos video menininko Henriko Gulbino dokumentinį filmą „Trys dienos Paryžiuje – atsakymai be klausimų“ (2019). Filme – lietuvių kino retrospektyvos, 2018 m. vykusios Paryžiaus filmotekoje „La Cinémathèque Française“, metu užfiksuoti J.Meko susitikimai, samprotavimai apie kiną, kūrėjo laisvę.

Antrajame seanse bus parodytas paskutinis paties J.Meko filmas „Ištraukos iš laimingo žmogaus gyvenimo“ (2012). Jį pristatys Lietuvos kino dokumentininkas Audrius Stonys.

Vasario 20 d. 16.00

Jonas Mekas: žmogus be formulių. Dokumentinis filmas „Trys dienos Paryžiuje – atsakymai be klausimų“. Rež. Henrikas Gulbinas, 2019

Dalyvauja: filmo autorius, Ramūnas Čičelis.

Knygos kino salė

Vasario 21 d. 16.00

Diskusijų klubas. Nepažintas Jonas Mekas. Renginio kalbos: LT/EN. Transliuoja 15min

Dalyvauja: Pip Chodorov (JAV/Prancūzija), Anne König (Vokietija); Moderuoja: Gražina Michnevičiūtė

15min. forumas

Vasario 22 d. 17.00

Jonas Mekas: „Ištraukos iš laimingo žmogaus gyvenimo“. 2012

Pristato: Audrius Stonys; Organizaotrius: Jono Meko vizualiųjų menų centras.

Knygos kino salė

Leave a Reply