2020 10 08 – 10 10. Teatrinė instaliacija „fabrica”

 
2004 m. buvo įkurtas Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“. Juo buvo siekiama užtikrinti abipusį idėjų ir kūrybos mainų procesą tarp Lietuvos ir pasaulinio teatro, Lietuvos teatro publikai pristatyti „kitokį“ teatrą, novatoriškus pasaulio scenos menininkų darbus, formuojančius naują teatro realybę.
 
Per pastaruosius metus Lietuvos žiūrovams buvo pristatyti žymiausi Europos šiuolaikinio teatro kūrėjų darbai, bendradarbiaujant su partneriais, atskleista naujų teatro vardų ir jų kūrinių panorama, kasmet organizuojami edukaciniai ir festivalio kontekstą praplečiantys nemokami renginiai – kūrybinės dirbtuvės, konferencijos, kino peržiūros, aktorinio meistriškumo kursai, diskusijos, rengiami specialūs tekstai, supažindinantys su šiuolaikiniu Europos teatru, kūrėjų pasiekimais. Festivalis „Sirenos“ kryptingai siekia parodyti Lietuvos teatro produkciją užsienio teatro ekspertams, skatinti kultūrinį eksportą ir tarptautinį bendradarbiavimą, megzti naujus ryšius ir kasmet lietuviškų spektaklių vitrinoje supažindinti su plačiu įdomiausių Lietuvoje sukurtų scenos meno kūrinių kontekstu.
 
Šių metų „Sirenų“ šūkis, parinktas karantino temai ir laikui – Unwelcome. Ką reiškia būti nenorimu, nelaukiamu, atstumtu? Į šių metų festivalį vyko atviras kvietimas kūrėjų komandoms jungtis su savais projektais. Iš visų teiktų projektų buvo atrinkti keturi laimėtojai, kurie pristatys savo kūrinius festivalio metu – 2020 m. rugsėjo 24-spalio 11 d.
 
Festivalis savo partneriams suteikia komunikaciją internetinėje svetainėje, socialiniuose tinkluose, spausdintinėje reklamoje.
Daugiau apie festivalį: http://www.sirenos.lt/.
 
Teatrinė instaliacija
„FABRICA“
„fabrica“ – tai teatrinė instaliacija ir vienas iš keturių „Sirenų“ 2020 m. konkursą laimėjusių projektų, kurį spalio 8-10 d. kūrėjai pristatys festivalyje. Instaliacija bus kuriama Jono Meko vizualiųjų menų centre pasitelkiant garso, vaizdo bei „Motion Caption“ technologijas. Apie „fabrica“:
„Kada mes „tik žaidžiame”? O kada žaidžiame „iš tikrųjų”?
Ar pasinerdami į virtualųjį pasaulį bėgame nuo realybės ar, atvirkščiai, atsiduriame akistatoje su tuo, kas mumyse yra tikra? Ar varžomi socialinių vaidmenų bei elgesio normų kasdienius savo išgyvenimus galime vadinti „realybe”? Ar tik iš anksto parašytų „programų” vykdymų?
Pakviesdama pažvelgti į žaidimus kaip į realius gyvenimo įvykius, o į gyvenimą – kaip į vieną iš nesibaigiančio žaidimo etapų, „fabrica” gvildens šiuos klausimus per teatrines patirtis. Jono Meko vizualiųjų menų centre įsikursianti teatrinė instaliacija – tai savotiška pasaka be galo, kurioje žiūrovams bus suteikta galimybė patekti bei išeiti bet kuriuo pasakojimo momentu, taip leidžiant asmeniškai susidėlioti pasakojimo visumą.“
 
Kūrėjai: Naubertas Jasinskas, Tadas Černiauskas, Gintaras Sodeika, Jonas Konstantinavičius, Rokas Kišonas, Almantas Vasiliauskas, Jonas Konstantinavičius, Dinas Marcinkevičius, Monika Abraitytė.
 
Daugiau apie teatrinę instaliaciją: http://www.sirenos.lt/programa/fabrica/.

Leave a Reply