Jono Meko „Akimirkos” ART VILNIUS’20 meno mugėje

 

Šį penktadienį, spalio 2 d., Vilniuje prasideda šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius‘20“. Visas tris dienas Jono Meko vizualiųjų menų centras pristato projektą „Akimirkos” iš Jono Meko filmų archyvų. 

Kai aš filmuoju, aš nedarau filmų. Aš tiktai filmuoju, filmuoju, filmuoju. Jonas Mekas 

Jonas Mekas sukūrė daugiau kaip 160 avangardistinio kino portretų, beveik 5 valandų trukmės filmą „Lietuva ir SSRS griūtis“, kiekvienai metų dienai skirtą filmukų ciklą „365 dienos“, ciklą „Tūkstantis ir viena naktis“.

Jis vienas pirmųjų pasaulyje išplėtojo dokumentinio filmo – dienoraščio – žanrą, galima sakyti, jis vienas pirmųjų pasaulio vlogerių… Jo dienoraščiai sudėlioti iš gyvenimiškų gabaliukų, persmelktų poetinio jausmingumo ir subtilumo. Nors tikriausiai ne vienam eiliniam žiūrovui gali būti nesuprantami ir nepriimtini J. Meko stiliui būdinga improvizacine maniera (trumpi gabaliukai, daug judėjimo, spalvų, ne linijinis, o trūkčiojantis, tarsi drebančia kamera filmavimas) sukurti filmai, jo kūryba darė ir vis dar daro įtaką žymiausiems pasaulio kino kūrėjams.

JMVMC pristato ištraukas iš žymiausių Jono Meko filmų ir kviečia žiūrovus pasinerti į Jono Meko taip unikaliai atskleidžiamas asmenines grožio, gyvenimo šventės ir džiugesio akimirkas.

Guns of the Trees (1962 m.)
The Brig (1964 m.)
Walden (Diaries, Notes, and Sketches) (1969 m.)
Reminiscences of a Journey to Lithuania (1971–72 m.)
Lost, Lost, Lost (1976 m.)
Zefiro Torna or Scenes from the Life of George Maciunas (1992 m.)
Out-takes from the Life of a Happy Man (2012)

Leave a Reply