2019 12 20. Saulius Grigoravičius „Dvi saulutės”

Jono Meko vizualiųjų menų centras pristato juodai juodą Sauliaus Grigoravičiaus elektrinės dailės parodą -instaliaciją „Dvi saulutės”.
 
Tapyba viena spalva, o tiksliau – juoda, yra, ko gera, aukščiausia tapybos forma. Tai jau net ne tapyba, o metatapyba. Juoda yra net ne spalva, juoda – spalvos nebuvimas. Tokiu būdu Malevičius „Juodu kvadratu” užbaigė kelis šimtmečius besitęsusios tapybos tradicijos perkoduoti 3D erdvę į 2D plokštumą dekonstravimą. Visgi, neturint iliuzijos kaip diskusijos ar interpretacijos objekto, turime neaprėpiamą erdvę interpretuoti tamsą (nešviesą) ir šviesą, ką ir siūlome padaryti šioje parodoje. 
 

Iš pasaulio istorijos
1848 m. „Komunizmo manifestas“, Karl Marx
1859 m. „Rūšių kilmė“, Charles Darwin
1985 m. „Isterijos studijos“, Sigmund Freud

Iš meno istorijos
1915 m. “Juodas kvadratas“, Casimir Malevich
1917 m. „Fontanas“, Marcel Duchamp

Iš menininkų gyvenimo
1957 m. Prancūzijos patentų tarnyba patvirtino patentą 63471 – International Klein Blue
2014 m. Jungtinės Karalystės gamintoja Surrey NanoSystems išrado Vantablack – juodžiausius dažus pasaulyje, sugeriančius 99,965% matomos šviesos.

2016 m. seras Anish Kapoor įsigijo išimtines teises naudoti šį dažą meno reikmėms. Suprantama, ne visas meno pasaulis liko patenkintas, taip pakrypus įvykiams. Protestuotojų avangarde buvo menininkas ir kuratorius Stuart Semple. Norėdamas įgelti serui Kapoor, jis pagamino pigmentą, kurio pavadinime buvo žodžiai „rožiškiausia rožinė“. Savo dažą Sempler leido pirkti visiems, išskyrus serui Capoor. Norintys įsigyti rožinį pigmentą privalėjo pasirašyti po tokiu tekstu: „Dėdamiesi į krepšelį šią prekę, patvirtinate, kad Jūs nesate Anish Kapoor, neperkate įgaliotas Anish Kapoor ir nesate niekaip susijęs su Anish Kapoor.  Užtikrinu, kad šie dažai jokiais būdais nepateks į rankas Anish Kapoor“. Bet, kaip labai dažnai nutinka, dažai pasiekė savanaudį serą Kapoor, o jo Instagram paskyroje atsirado nuotrauka, kurioje matyti atidaryta rožinio pigmento dėžutė bei pigmentuotas sero vidurinysis pirštas, skirtas Sempler. Pastarasis, aišku, neatleido ir pradėjo masinę prekybą „pačiais juodžiausiais Sempler“ akrilo dažais. Teigia, kad jie dar juodesni už Vantablack. Jūsų dėmesiui – juodžiausi pasaulyje kvadratai šviesos fone.

Parodą remia: Lietuvos kultūros taryba

Leave a Reply