Kūrėjas Azartget dovanoja savo instaliacijos kūrinius mainais už auką Ukrainai

„Sviedinys „žemė – oras“ mainais už auką karo niokojamai Ukrainai“, – siūlo menininkas Antanas Zabielavičius. Liepą Jono Meko vizualiųjų menų centre atidaręs savo parodą „Plutono laikas“, šiuolaikinio meno kūrėjas nusprendė ją po dalelę atiduoti žmonėms, prašydamas jų simboliškai atsidėkojant paaukoti karo nualintiems ukrainiečiams.

 

Antanas Zabielavičius, geriau žinomo pseudonimu Azartget, audiovizualinėje parodoje „Plutono laikas“ eksponuoja kovinius sviedinius „žemė – oras“. Ši devynių tūkstančių menininko rankomis sukurtų sviedinių kolekcija iš žemės ir vandens yra gili estetinė ir emocinė reakcija į karą Ukrainoje, kurią lankytojai neabejotinai atpažysta. „Paroda atspindi šį laikmetį, atspindi mano jausmus, mano reakciją į karą. Intuityviai ėmiau kurti šios parodos elementus – sviedinius – tomis dienomis, kai prieš daugiau nei metus buvo puolamas Kijevas. Ukrainos gynėjai gamino Molotovo kokteilius, o aš savo rankomis iš juodžemio ir vandens lipdžiau kovinius sviedinius, dar net nežinodamas, ką su jais darysiu ir kiek jų bus“, – pasakoja A. Zabielavičius. Anot parodos autoriaus, buvo dienų, kai jis nuo ryto iki vakaro sulipdydavo po bemaž 140 sviedinių. Visi jie gaminti be jokių priemaišų, vien iš juodžemio, vandens ir rankų šilumos.

 

Kiekvienas, užsukęs į parodą „Plutono laikas“, gali pasiimti jos dalį – vieną ar kelis menininko sulipdytus sviedinius – ir mainais už tai simboliškai prisidėti prie Ukrainos gynybos. „Kviečiu kiekvieną iš jūsų pasiimti šiuos sviedinius, parsinešti namo ir kažką toje žemėje užauginti. Grąžinkime žemę ten, kur jai priklauso būti, kurkime naują gyvybę, sodinkime gėles ir nepamirškime tų, kurie kasdien kovoja už savo gimtąją žemę“, – teigia A. Zabielavičius.

 

A.Zabielavičius-Azartget meno mylėtojams žinomas kaip daug dėmesio ekologijai skiriantis kūrėjas. Jo meno kūriniai – tvarūs, įprastai autorius renkasi tai, kas yra laikoma beverčiais dalykais, tokiais kaip žemė, pernykščiai lapai, pakelės smėlis ar nupjauta žolė. Savo kūriniuose menininkas perkelia tai į visiškai naują kontekstą, suteikdamas joms naują gyvenimą ir prasmę. Šios medžiagos yra paimamos iš gamtos ir panaudotos grąžinamos atgal į ją. Tai yra kūryba, kuri lyg gyvenimo ciklas, grįžtantis į pradžią ir suteikiantis mums gilesnį supratimą ir naują perspektyvą.

 

A.Zabielavičiaus-Azartget paroda „Plutono laikas“ Jono Meko vizualiųjų menų centre (Malūnų g. 8) veiks iki rugpjūčio 31 d. Savo kurtus sviedinius autorius dovanoja lankytojams nuo rugpjūčio 1 d.

Leave a Reply