2022 03 09 – 06 01. Trečiadienio vakarai skirti “Kino kontekstams”

Pavasarį trečiadienio vakarai Jono Meko vizualiųjų menų centre skirti “Kino kontekstams”.

Minėdami iškilaus pasaulio menininko Jono Meko 100 – metį, siekiame kuo plačiau supažindinti Jono Meko vizualiųjų menų centro lankytojus ne tik su Jono Meko filmų palikimu, bet ir pristatyti platesnį pasaulio autorinio kino kontekstą. Daug iškilių kino menininkų: Jim Jarmush, Steven Spilberg, David Lynch ir kiti buvo įtakoti Jono Meko kino kalbos poetikos ir magijos bei Fluxus estetikos. Taip pat ir Joną Meką formavo 50-ųjų – 60 –ųjų Niujorko ir Europos avangardas ir toje aplinkoje kūrę kino menininkai. Su šiuo turtingu kino kontekstu ir filmais mus pasiruošęs artimiau supažindinti režisierius, prodiuseris, Lietuvos Nacionalinės Kultūros ir Meno premijos laureatas Audrius Stonys bei menininkas Arūnas Kulikauskas, puikiai pažinojęs Joną Meką ir dirbęs jo įsteigtame amerikiečių avangardinio kino archyve „Anthology Film Archive“.

Numatyta 12 kino prezentacijų – seansų kovo, balandžio, gegužės ir birželio mėnesiais. Kiekviena filmo peržiūra susideda iš filmo ir jo sukūrimo konteksto pristatymo žodžiu – tai atliks Audrius Stonys arba Arūnas Kulikauskas -, o po filmo peržiūros vyks filmo aptarimas-diskusija, kurią moderuos to vakaro prelegentai.

 

Kovo 9 d. 19 val.

Pirmąjį vakarą režisierius Audrius Stonys pristatys legendinį paslaptingojo Chriso Markero (Chris Marker) filmą La Jetée (1962).

 

Kovo 16 d. 19 val.

Režisieriaus Seung – Jun Yi trumpametražis dokumentinis filmas “NEBUVIME” (“In the Absence”, 2018, Pietų Korėja). Filmas apdovanotas Niujorko kino festivalio Didžiuoju Žiuri Prizu ir Amerikos Kino Akademijos nominuotas Oskarui geriausio dokumentinio filmo kategorijoje (pirmą kartą Pietų Korėjos istorijoje). Svečias Arūnas Stonys.

 

Kovo 23 d. 19 val.

Olandų režisieriaus Boris Gerrets dokumentinis filmas “Žmogus, kuris galėjau būti ir galbūt esu” (“People I could have been and maybe am”, 2018).

Šis mobiliu telefonu nufilmuotas filmas yra apie dviejų be galo skirtingų, o kartu ir nepaprastai panašių žmonių – vyro ir moters klajones Londone, ieškant meilės, švelnumo bei šilumos. “People I could have been and maybe am” apkeliavo turbūt visus pasaulio festivalius ir laimėjo galybę apdovanojimų. Svečias Arūnas Stonys.

 

Kovo 30 d. 19 val.

Dviejų čekų režisierių Vito Klusako ir Filipo Remunda dokumentinis filmas „Čekiška svajonė“ („Czech Dream“, 2004). Tai filmas, tapęs didžiausiu kino apgavystės aktu per visą Čekijos istoriją. Du jauni Prahos Kino mokyklos FAMU studentai Filipas Remunda ir Vitas Klusakas sugalvojo avantiūrą, kuri gerokai supurtė šalį ir atskleidė visuomenės neatsparumą rinkos PR propagandai. 
„Čekiška svajonė“ 2004 m. Aarhus filmų festivalyje pelnė geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą, o 2005 m. Traverso miesto filmų festivalyje išrinktas geriausiu dokumentiniu filmu. Svečias Arūnas Stonys.

Balandžio 6 d. 19 val.

Amerikiečio Jim Jarmusch filmas “Už įstatymo ribų” (“Down by Law“,1986) , kuriame vaidina Tom Waits, John Lurie ir Roberto Benigni. Svečias Arūnas Stonys.

 

Balandžio 13 d. 19 val.

Iki šiol nepublikuotas Arūno Kulikausko video archyvas: Adolfas Mekas ir Christo apie Jurgį Mačiūną ir FLUXUS. Pristato ir komentuoja Arūnas Kulikauskas.

 

Balandžio 27 d. 19 val.

Balandžio 27-ąją – trečiadienį – 19 val. Jono Meko vizualiųjų menų centre tęsiame Kino kontekstus su režisieriumi Audriumi Stoniu. Filmo peržiūrą “apšildys” Arūno Kulikausko “kinožurnalas”.

 

Gegužės 4-ąją 19 val. Jono Meko vizualiųjų menų centre tęsiame Kino kontekstus su režisieriumi Audriumi Stoniu. Režisieriaus pasirinktas vakaro filmas – staigmena žiūrovams.

 

Gegužės 11 d. 19 val.

“…Trečiadienį, gegužės 11 d. Jono Meko centre pristatysiu Wernerio Herzogo dokumentinį filmą “Land des Schweigens und der Dunkelheit” (“Tylos ir tamsos šalis”) (1971). Filmo trukmė: 1val. 25 min. Šitas filmas mano gyvenime suvaidino lemiamą vaidmenį, atvesdamas mane į dokumentinį kiną, leidęs patikėti, kad dokumentika turi raktus, atrakinančius metafizines, nematomo, neapčiuopiamo pasaulio erdves…” – apie artėjančią peržiūrą sako Audrius Stonys

 

Gegužės 18-ąją – trečiadienį – 19 val. Jono Meko vizualiųjų menų centre tęsiame Kino kontekstus su režisieriumi Audriumi Stoniu. Režisieriaus pasirinktas vakaro filmas – staigmena žiūrovams.

 

Gegužės 25-ąją – trečiadienį – 19 val. Jono Meko vizualiųjų menų centre tęsiame Kino kontekstus su režisieriumi Audriumi Stoniu. Režisieriaus pasirinktas vakaro filmas – staigmena žiūrovams.

 

Birželio 1-ąją – trečiadienį – 19 val. Jono Meko vizualiųjų menų centre tęsiame Kino kontekstus su režisieriumi Audriumi Stoniu. Režisieriaus pasirinktas vakaro filmas – staigmena žiūrovams.

 

Leave a Reply