2008 05 15 – 08 24. Jonas Mekas pristato savo darbus „Eksperimento maratone Reikjavike“ Islandijoje

Garsusis lietuvių menininkas Jonas Mekas pristato savo kūrybą meno festivalyje “Experiment Marathon Reykjavik” Reikjaviko meno muziejuje (http://www.artmuseum.is), Islandijoje. Tai yra vieno svarbiausių kasmetinio menų festivalio Islandijoje „Reykjavik Arts Festival“ pagrindinis šių metų renginys.

Festivalį “Experiment Marathon Reykjavik” organizuoja Reikjaviko meno muziejus ir Serpentine Gallery, viena garsiausių pasaulyje meno galerijų, kuri yra įsikūrusi Londono centre, Hyde parke. Renginį kuruoja Serpentine Gallery Tarptautinių projektų direktorius Hans Ulrich Obrist ir žinomas islandų menininkas Olafur Eliasson. Veiksmo vieta – Hafnarhus, 2000 metais atidarytas Reikjaviko meno muziejaus pastatas, esantis įspūdingame Reikjaviko uoste. Serpentine Gallery Maratonas sėkmingai vyksta jau aštuonerius metus.

Kaip byloja renginio pavadinimas – “Maratonas”, festivalis pristatys daugybę eksperimentų bei instaliacijų, sukurtų tokių šiuolaikinio meno, muzikos ir vizualinės kultūros korifėjų kaip Jonas Mekas, Marina Abramovič, Brian Eno, Gustav Metzger ir daugelis kitų. Greta menininkų projekte dalyvaus ir garsūs mokslininkai, architektai bei mąstytojai. Tarpdisciplininiai, eksperimentiniai projektai atskleis temas, susijusias su energija, genetika ir atmintimi.

Jonas Mekas gimė 1922 metais, Semeniškių kaime, šiaurės Lietuvoje. 1944-aisiais pabaigė koledžą ir po keleto mėnesių buvo išsiųstas į koncentracijos stovyklą netoli Hamburgo už aktyvų dalyvavimą antinacistinėse pasipriešinimo kovose. Vokietijoje, Mainco universitete, studijavo filosofiją. 1949 metais J. Mekas atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas ir tapo filmų kūrėju. Tai buvo jo pomėgis, kurio dėka Jonas Mekas išgarsėjo Amerikoje. Niujorko laikraštyje „Village Voice” (Apskrities balsas) jis įkūrė kino skyrelį, pavadintą „Movie Journal (Kino laikraštis).Vėliau (1955-aisiais) jis pats įkūrė leidinį „Film Culture”(Filmų kultūra), filmavo savo paties dienoraščius, kuriuos ilgam laikui paliko neredaguotus, rodė kitų sukurtas juostas bei pradėjo filmų gamintojų susivienijimo veiklą 1962-aisiais. J. Mekas įkūrė Filmų antologijos archyvą Niujorke, kuris buvo labai svarbus kaupiant medžiagą apie „pogrindžio” kiną ir jo kūrėjus.

Kai jis su broliu atsidūrė Niujorke, visiškai nemokėjo anglų kalbos. J. Mekas bijojo, jog savo poezija ar kitais rašto kūriniais nepajėgs pasiekti auditorijos, dėl to nusprendė, jog „kinas yra ta kalba, kuria mes galime pasiekti visus”. Jis sukūrė daug kino juostų mėgėjiška kino kamera, nepripažindamas skirtumo tarp mėgėjiškumo ir profesionalumo, tarp dokumentikos ir vaidybinio filmo, nuolat kino kadrais „rašydamas” savąjį unikalų, labai asmenišką dienoraštį. Ankstyvieji filmai „Medžių ginklai” (The Guns of the Trees) (1961), „The Brig” (1964, Venecijos kino festivalio prizas), sukurti drauge su broliu Adolfu, artimesni tradicinio kino struktūroms. Vėlyvieji (pavyzdžiui, 1971 metų „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą”) – daugiau eksperimentiniai, paremti perdėm subjektyvia filmavimo technika. Pasaulio kinematografininkų akyse J. Mekas – kultinė avangardinio kino figūra.

Nepaisant aktyvios kino veiklos, jis iki šiol save laiko Lietuvos poetu ir rašytoju. Jo poezija, dienoraščiai, užrašai yra skaitomi ir mėgstami. J. Meko poezijos atraminiai taškai yra draugystė, šeima, jausmų pasaulis, vaikystės prisiminimų blyksniai.

Šiandien Jonas Mekas užsiima savo kūrinių leidyba, globoja kino meną ir kuria filmus. 1994 metais apie jį patį sukurtas filmas „Jonas dykumoje”. Niujorke pas avangardinio kino „tėvą” stažavosi jaunieji lietuvių kino režisieriai Algimantas Maceina, Julius Žižliauskas-Ziz, Arūnas Matelis, Audrius Stonys, Artūras Jevdokimovas, Vytautas V. Landsbergis.

Dar visai neseniai Jonas Mekas buvo apdovanotas viena solidžiausių Europoje Roswithos Haftmann fondo specialiąja meno premija. Ji menininkui buvo paskirta už septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje sukurtą „kino dienoraščio“ žanrą, plačiai atspindėjusį ir Niujorko avangardinio meno scenovaizdį, ir privačią aplinką.

„Muzikoje, poezijoje ar kine man gera sutikti žmones, kurie domisi tais pačiais dalykais kaip ir aš, kurie taip pat išprotėję ir jaučia tokią pačią aistrą. Patirtis svarbi bet kokiame mene, taigi apsėsti kažkokių minčių mes sukuriame atmosferą ir sąlygas kitiems, besidomintiems tais pačiais dalykais. Menas gali pakeisti, patobulinti, gali padaryti mus geresnius,” – viename savo interviu sakė Jonas Mekas.

Ne kartą buvo surengtos didžiulės sėkmės sulaukusios Jono Meko kūrybos retrospektyvinės parodos Švedijoje (Stokholme, Geteborge, Visbyje)… Atėjo laikas šį menininką pristatyti Islandijos publikai.

Mekas dalyvaus Maratono atidaryme gegužės 15 d. Festivalis vyks nuo gegužės 15 d. iki rugpjūčio 24 d.

Lietuvių menininko pristatymą „Eksperimento Maratone“ organizuoja Reikjaviko meno muziejus, LR ambasada Danijoje, remia LR kultūros ministerija.

JonasIcelandPub

Leave a Reply