2011 03 03. TOLIMA – ARTIMA GRUZIJA

Jono Meko vizualiųjų menų centras ir Lietuvos Respublikos kultūros atašė Gruzijai pristato

„TOLIMA – ARTIMA GRUZIJA“  

Kviečiame į Gruzijos režisieriaus Orest TODUA dokumentinio filmo „Naujieji metai“ premjerą ir į fotomenininko Mariaus ABRAMAVIČIAUS -NEBOISIA parodos „Chevsurijos šviesa“ atidarymą.

Atidarymo žodį tars Algimantas Čekuolis.  

2011 m. kovo 3 d. (ketvirtadienis), 18.30 val., FLUXUS Ministerija, Gedimino pr. 27, Vilnius

_____________

Kovo 3 d. Fluxus Ministerijoje (Gedimino pr. 27, Vilnius) iš Gruzijos atvykęs režisierius Orest Todua pristatys savo dokumentinį filmą “Naujieji metai” (Ахали цели„).

Tai filmas pasakojantis vienos pabėgėlių šeimos iš Čečėnijos, vienos dienos gyvenimo istoriją.   Nuo pat 1991 m., kai subyrėjus SSRS Ingušijos čečėnijos respublika paskelbė nepriklausomybę, joje vyko teisiniai, kariniai ir civiliniai konfliktai, kurių pagrindas buvo kova tarp separatinio laisvės judėjimo atstovų ir pro-rusiškų valdžios organų. 1994 m. įsiplieskęs ginkluotas konfiktas, kurį išprovokavo Rusija įvesdama į Čečėnijos teritoriją kariuomenę tikslu “pažaboti neteisėtų ginkluotų grupuočių veiklą”, su pertraukomis tęsėsi daugiau nei 10 metų. Šis karas baigėsi tragiškomis aukomis čečėnų tautai. Minimaliais skaičiavimais iš viso Čečėnų kare žuvo 46500 žmonių. Kitais skaičiavimais aukų skaičiai gali siekti nuo 80 000 iki 100 000 žuvusiųjų. Šiandieną Čečėnija yra santykinai stabili federalinė respublika, esanti Rusijos Federacijos sudėtyje. Didelė dalis čečėnų Rusijos – Čečėnijos karo metais pasitraukė į Pankisio tarpukalnę.

Pats būdamas pabėgėlis iš Abchazijos, Orest Todua, seniai svajojo susipažinti su pabėgėliais iš Čečėnijos ir sukurti filmą apie juos ir jų likimą. Tokia galimybė pasitaikė 2005 m. rugpjūčio mėn. sutarus su Vokietijos TV kanalais CDF ir 3-SATE dėl bendradarbiavimo. Filmo herojai – keturi penkerių – dvylikos metų vaikai, visi berniukai.

Anot filmo autoriaus „sunkiausia buvo įkalbėti filmo herojų čečėnų vaikų motiną duoti leidimą filmuoti ir pakalbinti jos vaikus. Tokį leidimą ji davė tik po to, kai sužinojo, kad ir mums kažkada, kai buvome tokio amžiaus kaip jos vaikai, teko pergyventi karo baisumus ir bėgti iš savo šalies.“ Nors dokumentinis filmas pasakoja vienos šeimos vienos dienos istoriją, filmuotas jis buvo daugiau nei pusantro mėnesio. Sunku buvo mažame kambaryje išsitekti su kameromis, šviesomis, neatkreipiant vaikų dėmesio, įgyti jų pasitikėjimą buvo dar sunkiau. Karo baisumus, badą ir skurdą pergyvenę čečėnai, sunkiai atveria savo širdį.

Orest Todua dokumentiniame filme „Naujieji metai“ išvysite tikrą, nesuvaidintą, nepagražintą pabėgėlių iš Čečėnijos gyvenimo realybę. Galbūt dėl tokios pribloškiančios savo šiurpumu realybės Vokiečių televizijos atsisakė demonstruoti šį filmą tokį, kokį jiems pateikė Gruzijos kinematografininkas ir paprašė perduoti jiems visą nufilmuotą medžiagą, kad jie patys jį susimontuotų iš naujo. Orest Todua atsisakė tą padaryti, tad jo istorijos apie čečėnų pabėgėlius Europa taip ir neišvydo. Įdomus faktas tas, kad tas pats Vokietijos TV kanalas CDF kitoje studijoje užsakė filmą apie Pankisi tarpukalnės čečėnų pabėgėlius.

Filmuota toje pačioje šeimoje, su tais pačiais herojais, tačiau ne žiemos, o vasaros metu, kai ryškios vasaros spalvos užmaskuoja nykią čečėnų pabėgėlių kasdienybę ir buitį. Orest Todua, kino ir televizijos režisierius, kinematografas, fotografas, aktorius, vienas iš kino studijos „Kvali XXI amžius“ steigėjų, ilgametis Gruzijos šešėlių teatro „Budrugana – Gagra“ aktorius, eilės dokumentinių, trumpametražinių ir pilnametražinių filmų autorius.     14370003 14370026

SONY DSC

SONY DSC

DSC01272

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

14370026

Leave a Reply