2016 09 13-11 16. Jonas Mekas: 365 Dienos

Menininkas Jonas Mekas – nesuklysime sakydami − yra  vienas didžiųjų XX a. kino kameros virtuozų. Tačiau menininkas nevengia videokameros. Tiesa, pastaroji yra kiek mažiau „estetiškai privilegijuota“, tačiau video kuo puikiausiai tinka dienoraštinei veiklai, „laiškų“ rašymui, pašnekesiams su kitais ir savimi pačiu.

Mekas ištisus 2007 metus video kamera „rašė“ dienoraštį – fiksavo kasdienius įvykius. Tokiu būdu kiekvienos dienos video dienoraščiai sugulė į mėnesius ir galop į vienerių metų subjektyvią video kroniką, kurioje kiekvieną dieną reprezentuoja kelių minučių filmukas su jį lydinčia tekstine dedikacija, eilėraščiu, įžvalga…

 Video dienoraštyje  „čia ir dabar“ fiksuoti vaizdai susipina su archyvinėmis kino ir foto atkarpomis, reminiscencijomis, svajonėmis, poezija, į juos įsiterpia kitų žmonių žodžiai, mintys, pasauliai, todėl dienoraštis tampa ne tik kasdienybės dokumentacija, bet ir meditatyvia kelione atminties ir apskritai, dvasinėje dimensijoje.

Parodoje eksponuojama dvylika (pagal mėnesius) obeliskų su nedideliais ekranais, kurių kiekviename pateikiamas atskiro mėnesio video dienoraštis. Iš viso video dienoraštį sudaro 365 trumpi video filmukai.

Leave a Reply