Gruodžio 13–17 d.: Jono Meko gimtadienio sesija

Gruodžio 13–17 d.: Jono Meko gimtadienio sesija

Jono Meko vizualiųjų menų centras ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į renginių, filmų peržiūrų, tekstų skaitymų ciklą, skirtą J. Meko jubiliejui. Gruodžio 24-ąją garsiajam kino avangardistui, poetui ir rašytojui sukanka 95-eri! Išeivijos menininkas J. Mekas – vienas žymiausių avangardinio kino kūrėjų ir propaguotojų, poetas, kino kritikas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi, Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaras. J. Meko „gimtadienio sesija“ – puiki proga prisiminti ar iš naujo susipažinti su šio neeilinio menininko kūryba, išgirsti poetinių ir akademinių jo kūrybos interpretacijų.

Renginių ciklą sudaro J. Meko sukurtų filmų „Voldenas (dienoraščiai, užrašai ir eskizai)“ (1969 m.) ir „Prarasta prarasta prarasta“ (1976 m.) peržiūros. Literatūros kritikas dr. Ramūnas Čičelis skaitys paskaitą apie autobiografiškumą J. Meko kūryboje. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas aktorius Dainius Gavenonis skaitys J. Meko eiles, kartu improvizuos Mindaugo Vadoklio džiazo kvartetas.

Pristatome išsamią gimtadienio sesijos darbotvarkę – Programą.

Gruodžio 13 d. – dr. R. Čičelio paskaita „Jono Meko kūrybos autobiografiškumas“

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›

Apžvalginėje paskaitoje dr. R. Čičelis nagrinės J. Meko literatūrinę ir kino kūrybą. Kritikas dėmesį sutelks į poeto ir „filmininko“ (taip save vadina pats J. Mekas) kaip filotopo tapatybę ir laikyseną. Paskaitoje bus aptariamas J. Meko – kūrybinio triksterio – vaidmuo, mediacija tarp „savo“ ir „kito“, kiti kūrybos filosofijos klausimai. Paskaitos pabaigoje bus mėginama atsakyti į klausimą, kodėl J. Meko gimtieji Semeniškiai yra ta universalioji vieta, kurią jis tarytum nuolat nešasi, kad ir kur pasaulyje beatsidurtų. Lietuva vienokais ar kitokiais pavidalais J. Meko kūryboje visada iškyla tarsi vaiski jaunystės vizija, prarasto rojaus prototipas, persmelkta melancholijos, vizualių reminiscencijų, „prarasto laiko“ paieškų ar „prarastos tėvynės“ ilgesio.

Susitikime 18 val. Meno erdvėje, V a.

Gruodžio 15 d. – Jono Meko poezijos skaitymai ir muzikinės improvizacijos

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›

A. Meko poezija taip pat persmelkta savitos melancholijos, tariamai paprasta, daiktiška kalba, virsta reminiscencijomis, gimtosios žemės vidine dvasine topografija. J. Meko tekstus skaitys aktorius Dainius Gavenonis, kartu su juo improvizuos Mindaugo Vadoklio džiazo kvartetas: Arkadijus Gotesmanas – būgnai, Liutauras Janušaitis – klavišiniai, saksofonas, Domas Aleksa – bosinė gitara, Mindaugas Vadoklis – trimitas.

Laukiame jūsų 18 val., Konferencijų salėje, V a.

Gruodžio 13–17 d. – Jono Meko filmų  „Voldenas (dienoraščiai, užrašai, eskizai)“ ir „Prarasta prarasta prarasta“ peržiūros

Sekite naujienas „Facebook“ paskyroje ›

Biržų apskrityje, Semeniškiuose, gimęs J. Mekas dažnai vadinamas vienu amerikietiškojo avangardo kino pradininkų, eksperimentinio meno pasauline legenda. Jis tapo Niujorko meninio gyvenimo kino metraštininku, sukaupusiu ir vieną didžiausių bei vertingiausių pasaulyje amerikiečių avangardinio filmo archyvų „Anthology Film Archives“. Menininko kūryba ir veikla padarė didelę įtaką pasaulio avangardistinio kino raidai. 2007 m. Vilniuje įkurtas Jono Meko vizualiųjų menų centras.

„Voldenas“ („Walden“), 1969 m., trukmė 3 val.

Dienoraščio tipo filme demonstruojama medžiaga, nufilmuota 1965–1969 metais, sudėliota chronologine tvarka. Ilgus metus J. Mekas klaidžiojo po Niujorką, jo gatves, užkaborius, kavines, menininkų dirbtuves filmuodamas situacijas, draugus, atsitiktinius praeivius, metų kaitą mieste. Kai kam teko vos keletas kadrų, kai kam – dešimt sekundžių ar dešimt minučių. Tačiau tai yra dienoraštis, kuriame įvykiai, žmonės, atsiminimai nugula, nusėda tarsi laiko dulkės. J. Mekas, montuodamas vizualų dienoraštį bando atkurti prisiminimus ir jausmus. Tai poetinės reminiscencijos, asociatyvi kelionė laiku atgal. Kaip garso takelį J. Mekas pasirinko tuo periodu „kolekcionuotus“ garsus: gatvės triukšmą, žmonių balsus, metro garsus, F. Chopino kūrinių ištraukas ir kitus svarbius ir nesvarbius garsus.

„Prarasta prarasta prarasta“ („Lost lost lost“), 1976 m., trukmė 2 val. 53 min.

Šiame filme, filmuotame beveik keturiolika metų, J. Mekas vizualaus dienoraščio forma apmąsto lietuvių emigranto, atsidūrusio Niujorke, patirtį. Jis fiksuoja savo ir savo brolio Adolfo kasdienę patirtį mieste, kaimynystėje su Rytų europiečiais, taip pat laipsnišką integraciją į avangardinių filmų kūrėjų bendruomene, kurioje J. Mekas po ilgų vienatvės Niujorko betoninėse džiunglėse rado savo vietą ir bendraminčių draugiją.

Pats J. Mekas yra sakęs, kad filme užfiksavo vieną iš depresyvių, desperacijos persunktų periodų savo gyvenime, išreiškė jauseną atsidūrus egzilyje, jauseną žmogaus be vietos, kuris dar nepamiršo savo gimtojo krašto, o naujoje vietoje kol kas neprigijo. Kartu tai yra filmas perėjimas iš tos desperacijos būsenos į naują, laimingesnį būvį…

Peržiūros vyks Kino salėje, V a.

J. Meko filmo „Voldenas (dienoraščiai, užrašai, eskizai)“ („Walden“), 1969 m., peržiūra J. Meko filmo „Prarasta prarasta prarasta“ (Lost lost lost“), 1976 m., peržiūra
Gruodžio 13 d., trečiadienis
9.00–12.00 val. ir 13.00–16 val.
Gruodžio 14 d., ketvirtadienis
9.00–12 val.; 13.00–16.00 val. ir 17.00–20 val.
Gruodžio 15 d., penktadienis
9.00–12.00 val. ir 13.00–16 val.
Gruodžio 17 d., sekmadienis
10.30–13.30 val. ir 14.30–17.30 val.
Gruodžio 16 d., šeštadienis
10.30–13.30 val. ir 14.30–17.30 val.

Laukiame visų, kas susidomėjo, jubiliejinėje J. Meko gimtadienio sesijoje!

Leave a Reply