2018 05 09-06 02. FLUXUS & MAČIŪNAS`92

 

1992 metais Moksleivių rūmuose, buvusioje Ukmergės g. (dab. Konstitucijos prospektas) Vilniuje buvo atidaryta paroda-veiksmas „Fluxus & Mačiūnas“. Šio projekto sumanytojai ir organizatoriai – kompozitorius Gintaras Sodeika (1988-1990 m. organizavęs Anykščių hepeningų festivalius, kuriuose fluxus sąvoka jau buvo minima) ir meno mylėtojas, domėjęsis ir Fluxus geneze, tuo metu gyvenęs Vokietijoje, Modestas Saukaitis. Taip pat prie parodos-veiksmo prisidėjo Rimantė Sodeikienė ir Arvydas Baltrūnas. Šį projektą lydėjo atidarymo ir uždarymo akcijos, hepeningai, o pačią parodą sudarė improvizuotos instaliacijos, Fluxus knygos, kopijavimo aparatu padauginta dokumentinė medžiaga (ją nukopijuoti leido kolekcionieriai Gilbert ir Lila Silvermanai) apie Fluxus judėjimą.

Atidarymo akcijas darė Arvydas Baltrūnas (su magnetinėmis videojuostelėmis), Gintaras Sodeika (atidarymo ir uždarymo garso akcijas), taip pat hepeninguose dalyvavo Modestas Saukaitis, Laima Kabelienė, Gražina Michnevičiūtė, Tomas Juzeliūnas, Šarūnas Nakas, Ričardas Kabelis, Vytas Labutis, (tuo metu dar būsimieji „Gerų blogybių“ atstovai ir atstovės) Leila Kasputienė, Žilvinas Kempinas, Julius Ludavičius, Aidas Bareikis, Sandra Skurvidaitė ir t. t.

Tačiau, ko gero, svarbiausia tai, kad į šią ekspoziciją Modestas Saukaitis buvo įtraukęs ir originalių Fluxus dokumentų, nuotraukų, kurių buvo gavęs iš Štutgarte gyvenančio kolekcionieriaus Hanso Sohmo. Įdomu tai, kad tuo metu šis – Fluxus originalų parodoje – faktas niekam per daug nerūpėjo, nes svarbiausias buvo pats veiksmas, procesas, jaunųjų mūsų menininkų instaliacijos, akcijos, garso hepeningai. Tačiau šiandien galime sakyti, jog tai buvo pirmasis pusiau oficialus Fluxus artefaktų pasirodymas Lietuvoje.

Taigi, Jono Meko vizualiųjų menų centre „Fluxus & Mačiūnas“ paroda iš dalies atkuriama, bent jau didesnioji ekspozicijos (dokumentų, plakatų etc.) dalis, kurią iki šiol saugojo savo archyve Modestas Saukaitis. Anot Gintaro Sodeikos, toks Fluxus dokumentų, plakatų, nuotraukų etc. kopijų eksponavimas šiandien „galbūt atrodo naivus ir beprasmiškas, tačiau tada tai atrodė svarbu“. Vis dėlto, galima sakyti, kad tapę fluxinio proceso dalimi, visi šie 1992-jų parodos artefaktai tampa lietuviško Fluxus archyvo dalimi.  

Ši rekonstruota paroda yra pirmoji iš dviejų Fluxus parodų dalis, atidaroma gegužės 9 d. 18 val. JMVMC, Malūnų g. 8. Antroji – Lietuvos Nacionalinėje bibliotekoje 2018 m. gegužės 23 d. atsidarysianti paroda „Fluxus  Avilys“, kurioje pristatoma dalis originalios Fluxus  kolekcijos artefaktų.

 

Rekonstruoto „Fluxus & Mačiūnas`92“ kuratoriai: Modestas Saukaitis, Gintaras Sodeika, Kęstutis Šapoka.

Fluxus kolekcijos parodos LNB „Avilys“ kuratorius: Kęstutis Šapoka.

Rengėjas: JMVMC

Partneriai: Lietuvos Nacionalinė biblioteka, Kultūros Taryba.

 

Leave a Reply