2018 06 12-09 15. Jurgita Žvinklytė: Utenis Calling

Jurgita Žvinklytė

Utenis calling

Kunigaikščio Utenio  legenda byloja jį įkūrus Uteną. Pagal Lietuvos kunigaikščių geneologiją teigiama, kad vienas iš Utenio vaikų buvo legendinis Šventaragis, įkūręs šventvietę Vilnios ir Neries santakos slėnyje.

Šios miestų įkūrimo legendos tarnauja kaip užuomina į parodą ir jos sukūrimą, bei jos prasmę rastis čia Vilniuje. Tiesa sakant visa paroda paremta užuominomis taip bandant atsakyti kas yra ir galbūt galėtų būti Utena:

Poetui Nykai Nyliūnui Utena – miestų miestas. Tapytojai Marijanai Veriovkinai šeimos dvaras Utenos apylinkėje – Dievo malonė. Utena taip pat – ir revoliucingoji mergina iš Japonų animacijos, ir „laimės miestas“, kaip skelbia dabartinė miesto strategija, suformuluota  po mėnesį vykusios miestų laimės barometro akcijos.

Ši paroda yra apie mikrolegendas ir kūrėjo santykį su gimtuoju miestu. Remiantis įvairias pasakojimais, keliaujama nuo asmeninio santykio iki bendrų miesto istorijų ir vizijų.

Darbai parodai kurti bendradarbiaujant kartu su Lina Praudzinskaite, Domu Riniumi, Ingrida Kepalaite, Migle Križinauskaite, Vitaliu Červiakovu.

 

Atidarymas vyks Jono Meko vizualiųjų menų centre, Malūnų g. 8, Vilniuje liepos 12 d. 19 val.

Paroda veiks nuo liepos 12 d. iki rugsėjo 15 d.

Leave a Reply