NON BUDGET ART (NBA) – Atviras kvietimas menininkams

Atviras kvietimas

Jono Meko vizualiųjų menų centras skelbia atvirą kvietimą profesionaliems vizualiųjų, teatro, kino, video ir tarpdisciplininių menų kūrėjams, vykdantiems meninę veiklą Lietuvoje ir pasaulyje, teikti savo idėjas. Tai galimybė viešai pristatyti aktualaus meno  kūrinius Jono Meko vizualiųjų menų centre bei elektroninėje galerijos erdvėje. Idėjos,  atitinkančios NBA kvietimo reikalavimus, atrenkamos JMVMC komisijos.

„Leiskite man pasvajoti, kas gi turėtų būti šiame centre be to, kad jame bus saugomi ir rodomi Jurgio Mačiūno ir Jono Meko darbai. Tai neturėtų būti tik muziejus – vieta, skirta jau sukauptoms kolekcijoms, t.y. tam, kas buvo sukurta J. Mačiūno, FLUXUS menininkų ir mano. Tai turėtų būtų vieta, skirta dabar gyvenantiems menininkams, dirbantiems kino, video, kompiuterinio meno ir mišrių žanrų srityse. Ir kartu tai turi būti centras, kuriame būtų paminėtuose žanruose kūrusių menininkų darbų apžvalga – nuo pradžios iki dabarties. Centras turėtų būti visų meno rūšių avangardo vėliavnešys.“ Jonas Mekas       

 

Kvietimo gairės

NBA (Non Budget Art) – tai nauja iniciatyva, tai manifestas, keičiantis nusistovėjusį mąstymo būdą bei kviečiantis menininkus kurti aktualų, savalaikį meną, kuris yra laisvas nuo sisteminių krypties bei finansavimo gairių. Pagrindinis manifesto siekis – išsilaisvinti nuo galimos paramos bei biudžeto poreikio, kuriant meną ne iš galimybės, o iš būtinybės. Pasitikime pavasarį ir pandemijos pabaigą NBA erdvėje.

Iš menininkų tikimasi profesionalaus meno idėjų, kurios yra tinkamos įgyvendinti pandemijos sąlygomis, esant fizinės distancijos būtinybei. Projektai skatinami įgyvendinti skaitmeninėje erdvėje. Atrinktoms idėjoms JMVMC suteikia fizinę bei virtualią galerijos erdvę, sklaidą, profesionalią auditoriją. Paraiškas svarstys šiam atviram kvietimui suburta laikinoji Jono Meko vizualiųjų menų centro komisija: Antanas Zabielavičius, Naubertas Jasinskas, Diopo NDugu.

Teikimo informacija:


– Idėjas atviram kvietimui galima teikti iki 2021 m. kovo 23 d;
– Atrinkti projektai bus paskelbti 2021 m. kovo 30 d;

– Atviros formos idėjos pristatymą bei kontaktinę informaciją siųsti:

mekocentras@gmail.com / www.mekas.lt

 

 

 

Manifestas

aktualus menas

aktualus yra tas, kuris aktualus dabar

aktualus yra laisvas

yra laisvas nuo paramų

yra laisvas nuo prašymų

yra laisvas nuo paramos laukimo

yra laisvas nuo paramos teikėjo gairių,

tikslų ir įgyvendinimo priemonių

todėl yra laisvas nuo biudžeto

autorius, laisvas nuo biudžeto yra laisvas kurti laisvai

nes niekam neįsipareigojęs tik sau ir kūrybai,

kuri yra aktuali dabar

 

 

Jonas Mekas yra vienas iškiliausių XX amžiaus menininkų, avangardinio kino pradininkas, VDU Garbės daktaras, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas ir publicistas.

Jonas Mekas, bendravęs ir kūręs su tokiomis garsenybėmis kaip Andy Warholas, Johnas Lenonas, Yoko Ono, Salvadoras Dali, Jurgis Mačiūnas ir kt., įrašytas į 80 žymiausių XX a. Amerikos menininkų grupę. Jis darė ir daro ypatingą įtaką menininkams ir kinematografininkams. Jo filmai pelnė ir tebepelno gerų įvertinimų ir aukštų apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose.

Nepaisant aktyvios kino veiklos, jis visada save laikė Lietuvos poetu ir rašytoju. Jono Meko literatūra yra ne ką mažiau subtili nei kinas. Jo knygos paplitusios Amerikoje, Anglijoje, Japonijoje. Periodikoje publikuota poezijos vertimų į anglų, švedų, italų, lenkų kalbas.

Jono Meko vizualiųjų menų centras įkurtas siekiant populiarinti kino klasiką, intelektualųjį, dokumentinį ir nacionalinį kiną bei vaizdo meną. Viena pagrindinių įkurto centro misijų – pasaulinio garso menininkų iš Niujorko – Jurgio Mačiūno ir Jono Meko – kūrybinio palikimo perkėlimas į Vilnių. 2007 m. Centras pasirašė sutartį su pasaulinio garso kinematografininku Jonu Meku dėl FLUXUS kolekcijos įsigijimo. FLUXUS kolekciją sudaro apie 3000 eksponatų ir tai yra trečia pagal dydį FLUXUS kolekcija pasaulyje po Niujorko Moderniojo meno muziejaus ir Štutgarto valstybinės galerijos.

Leave a Reply