2022 03 03 – 03 26. Meko skrybėlė keliauja: Jono Meko šimtmečiui skirta paroda „Semeniškių idilės“ atkeliavo į Vilnių

Po Lietuvą keliaujantis projektas „Meko skrybėlė keliauja” atkeliavo ir į Vilnių. Jono Meko vizualiųjų menų centre atidaryta Jono Meko šimtmečiui skirta fotografijų paroda „Semeniškių idilės“, kurią bus galima Centre pamatyti nuo  kovo 2 iki 26 d. Parodoje eksponuojamos fotografų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus bei J. Meko žmonos Hollis Melton užfiksuotos akimirkos iš pirmųjų J. Meko sugrįžimų į Lietuvą 1971 ir 1977 metais. Parodą organizuoja Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, kartu su Jono Meko vizualiųjų menų centru. Parodos kuratorius – Tomas Ivanauskas.

„Pirmieji du J. Meko sugrįžimai į Lietuvą buvo labai ypatingi tiek jam, tiek jo artimiesiems. Iš Lietuvos į Vokietiją broliai Jonas ir Adolfas Mekai pasitraukė 1944 m. o 1949 m. iš Vokietijos išplaukė į Niujorką, kuriame ir apsistojo. Lietuvą pirmą karto aplankė tik 1971 m. Pamėginkime įsivaizduoti ką reiškia grįžti į gimtąjį kraštą ir susitikti su artimaisiais po 27 metų?

1971 m. į Semeniškius  J. Mekas grįžo su broliu Adolfu ir jo žmona Pola Chappel, o 1977 m. jau su savo žmona Hollis Melton ir dukra Oona. Jausmų, kuriuos sukėlė susitikimas su giminėmis, atvaizduoti neįmanoma, tačiau eksponuojamos nuotraukos leis bent šiek tiek pajusti sugrįžimų dvasią. O ją dar labiau sustiprins parodoje skambantis garso įrašas, kuriame pats J. Mekas skaito savo eilėraščių rinkinį „Semeniškių idilės“ ir trys dokumentiniai filmai. Vienas jų – paties J. Meko „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“. Kiti du – unikalūs ir beveik nerodyti trumpametražiai „Lietuvos kino studijos filmai“ – R. Verbos „J. Mekas“ ir apybraiža „Kalbėti į pačią širdį“, – sako parodos sumanytojas ir kuratorius Tomas Ivanauskas.

Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius Gintras Sodeika pritaria: „Jono Meko jubiliejui skirti renginiai, tai dar viena puiki galimybė pažinti iš arčiau šį iškilų menininką ir mąstytoją. Originalusis ir nepakartojamas Jonas Mekas fotografijų parodoje į mus jautriai prabyla iš savo gyvenimo kryžkelių ir stotelių: Niujorko ir Semeniškių, dėka fotografų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus ir J. Meko žmonos Hollis Melton.“

Parodos rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė

Leave a Reply