Meko skrybėlė keliauja. 2022 07 29 – 08 04 Musteikos kaimas

Po Lietuvą keliaujanti Jono Meko šimtmečiui skirta fotografijų paroda „Semeniškių idilės“ atkeliavo ir į Musteikos kaimą. Nuo Liepos 29 – rugpjūčio ė d.  ją bus galima pamatyti adresu O. Grigaitės kluonas, Tilto g. 2A, Musteika. Parodoje eksponuojamos fotografų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus bei J. Meko žmonos Hollis Melton užfiksuotos akimirkos iš pirmųjų J. Meko sugrįžimų į Lietuvą 1971 ir 1977 metais. Taip pat liepos 29 d., 19:00 val. –  bus rodomas Jono ir Adolfo Mekų filmas “Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą” T. Ivanausko istorinė mokykla, Ąžuolo g. 2, Musteika. Filmą pristatys režisierius Audrius Stonys. 

„Pirmieji du J. Meko sugrįžimai į Lietuvą buvo labai ypatingi tiek jam, tiek jo artimiesiems. Iš Lietuvos į Vokietiją broliai Jonas ir Adolfas Mekai pasitraukė 1944 m. o 1949 m. iš Vokietijos išplaukė į Niujorką, kuriame ir apsistojo. Lietuvą pirmą karto aplankė tik 1971 m. Pamėginkime įsivaizduoti ką reiškia grįžti į gimtąjį kraštą ir susitikti su artimaisiais po 27 metų?

1971 m. į Semeniškius J. Mekas grįžo su broliu Adolfu ir jo žmona Pola Chappel, o 1977 m. jau su savo žmona Hollis Melton ir dukra Oona. Jausmų, kuriuos sukėlė susitikimas su giminėmis, atvaizduoti neįmanoma, tačiau eksponuojamos nuotraukos leis bent šiek tiek pajusti sugrįžimų dvasią.

O ją dar labiau sustiprins parodoje skambantis garso įrašas, kuriame pats J. Mekas skaito savo eilėraščių rinkinį „Semeniškių idilės“ ir trys dokumentiniai filmai. Vienas jų – paties J. Meko „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“. Kiti du – unikalūs ir beveik nerodyti trumpametražiai „Lietuvos kino studijos filmai“ – R. Verbos „J. Mekas“ ir apybraiža „Kalbėti į pačią širdį“, – sako parodos sumanytojas ir kuratorius Tomas Ivanauskas.

Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius Gintaras Sodeika pritaria: „Jono Meko jubiliejui skirti renginiai, tai dar viena puiki galimybė pažinti iš arčiau šį iškilų menininką ir mąstytoją. Originalusis ir nepakartojamas Jonas Mekas fotografijų parodoje į mus jautriai prabyla iš savo gyvenimo kryžkelių ir stotelių: Niujorko ir Semeniškių, dėka fotografų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus ir J. Meko žmonos Hollis Melton.“

Apie „Semeniškių idiles“

2022-aisiais metais minime Jono Meko gimimo šimtmetį. Mini ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis, juk J. Mekas buvo pasaulio pilietis. Gimęs 1922 m. Semeniškiuose, Biržų raj., 1944 m. kartu su broliu Adolfu pasitraukė į Vakarus. Penkerius metus praleido įvairiose darbo bei pabėgėlių stovyklose Vokietijoje, o 1949 m. emigravo į JAV ir apsistojo Niujorke.

Pirmą kartą į gimtuosius Semeniškius J. Mekas, kartu su broliu Adolfu bei jo žmona Pola Chapelle grįžo tik 1971 m., praėjus 27 metams po išvykimo. Sunku įsivaizduoti ką broliams reiškė grįžti į gimtąjį kraštą po šitiek metų. Sugrįžimo akimirkas bei savo jausmus abu Mekai užfiksuoja kino juostoje ir sukuria po filmą. Gimtosios žemės bei namų ilgesys, o kartu ir tėvų įskiepytos gyvenimo vertybės puikiai atsiskleidžia brolių Mekų rašytuose ir 2019 m. paviešintuose laiškuose mamai bei kitiems namiškiams – Gyvenimo lai(š)kai*.

Sugrįžusį J. Meką taip pat užfiksuoja. 1971 m. – fotografai Antanas Sutkus bei Viktoras Kapočius, o 1977 m. – Algimantas Kunčius bei J. Meko žmona Hollis Melton. Iš šių akimirkų ir sudaryta ši paroda, o daugelis fotografijų eksponuojamos pirmą kartą.
Dar būdamas Vokietijoje, 1948 m. J. Mekas parašo pirmąjį eilėraščių rinkinį Semeniškių idilės, į kurį sudeda visą gimtojo krašto ilgesį ir meilę. Šioje parodoje, kurią ir pavadinome eilėraščių rinktinės vardu, turite unikalią galimybę išgirsti visus 26, paties J. Meko skaitomus eilėraščius.

 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Leave a Reply