2022 08 02. Fluxus comes alive: Fluxus judėjimo eksponatai nuo šiol pristatomi ir unikalioje svetainėje

Nuo šiol visi, besidomintys Fluxus judėjimu ir norintys geriau jį suprasti bei sužinoti apie jo kūrinius, tai galės padaryti apsilankę svetainėje – internetiniame gide „Fluxus comes alive“.

Jono Meko vizualiųjų menų centre (JMVMC) pristatytoje internetinėje platformoje patalpinta per 100 Fluxus judėjimo eksponatų su jų vizualizacijomis, aprašymais ir sukūrimo detalėmis.

Ekstrasenso rinkinys, ugdantis gebėjimą matyti užsirišus akis; degtukų dėžutė, skirta menui deginti; paštininkus klaidinantys atvirlaiškiai su adresu abiejose atvirlaiškio pusėse – tokius ir panašius eksponatus bei jų aprašymus galima rasti naujojoje svetainėje.

Pasak jos sumanytojo ir įgyvendintojo, tarpdisciplininio dizainerio Manto Kuginio, Fluxus judėjimas išskirtinis savo konceptualiais kūriniais – pokštais, kuriuos labai sunku suprasti nežinant darbų istorijų bei konteksto.

„Pavyzdžiui, matai Fluxus renginio plakatą, bet nežinai, kas tame renginyje vyko. Arba didžiulį lošimo kauliuką, kuris pats savaime nieko nepasako, o reikšmę įgyja tik tuomet, kai sužinai, jog Jurgis Mačiūnas įlysdavo į jo vidų ir būdavo ridenamas“, – pateikia pavyzdžius M. Kuginis, pasakojantis, kad iki šiol didžiąją dalį informacijos apie Fluxus kūrinius galima buvo rasti knygose ar išgirsti iš gidų pasakojimų.

Todėl šio projekto tikslas – atskleisti Fluxus eksponatų žavesį juos pristatant internetinėje erdvėje. „Sužinoję apie kūrinius svetainės-gido lankytojai galės naujai pažvelgti į daugeliui sunkiai suprantamą meno judėjimą, labiau vertins ir Fluxus sumanytoją Lietuvos išeivį Jurgį Mačiūną, sukūrusį pasaulinę meno kryptį, kurios darbai dabar eksponuojami didžiausiose pasaulio galerijose ir muziejuose, kaip, pavyzdžiui, Modernaus meno muziejuje Niujorke (MoMa)“, – sako M. Kuginis.

Projektas yra išskirtinis ir atliktu tyrimu: svetainės autorius pasakoja tapęs tarsi meno detektyvu ir 7 mėnesius ieškojęs istorijų, susijusių su Fluxus kolekcijos darbais. Jų rasti buvo nelengva, nes tokios informacijos yra itin mažai.

Be to, JMVMC saugomus Fluxus judėjimo eksponatus siekta aprašyti šmaikščia ir paprasta kalba, kad juos pažintų ir suprastų plačioji publika.

„Norėjosi antiakademinių tekstų, juo labiau, kad ir pats Fluxus judėjimo siekis buvo kurti pokštus, kuriuos suprastų dauguma žmonių“, – teigia M. Kuginis. Platformoje pristatomi kūriniai apima ir pavienius eksponatus, ir jų grupes ar rinkinius (vadinamuosius Fluxkits).

Platformos autorius atskleidžia, jog Fluxus judėjimas jam artimas savo absurdiškumu, kurio netrūksta ir paties menininko darbuose – absurdo instaliacijose „Porno inkilas“ ir „Grojanti koja“.

„Žvelgdamas iš šiandienos perspektyvos, matau, kad tie mano kūriniai buvo labai fluxiški, nors apie judėjimą tuomet nieko nežinojau. Bet turbūt dėl to man šis judėjimas ir rezonuoja, nes natūraliai artima tam, kuo domiuosi ir kuriu pats“, – sako jis.

Svetainė „Fluxus comes alive“, veikianti lietuvių ir anglų kalbomis, bus nuolat pildoma kitų JMVMC saugomų Fluxus eksponatų aprašymais.

 
 

Leave a Reply