03 12-16 | INTERTWINED | Jelena Škulis

VDA dailės krypties meno doktorantės Jelenos Škulienės (Škulis) meno projekto „Medžiagos kūrybos procesas ir bendruomenė: ryšiais grįsta meninę praktika“ gynimas ir jį lydinti paroda.


Paroda veikia:
kovo 12–16 d.

Gynimo susitikimai-kelionės: kovo 13 d., 15–16 d.
Registracija ir laikai: ČIA

– – – – – – – – – >  Devintą ryto kartoju tą pačią istoriją. Pradžioje – skaitykla, vėliau – audykla. Man atrodo tai keistas sutapimas. Tik žvejų pakrantėse daugėja. Trinta sriuba, aštri, su ciabatta. Upėtakis, brokoliai, šokoladinis širdutės formos pyragas. Bergeno universitete parodų atidarymai. Bet mano pečiai susikaupę. Skaudūs. Pakeliu dar vieną autorių. Skyrių skaičius, leidimo metai, įvadas. Perbėgu, gaudau žodžius ir sąvokas – pseudoskriptai ir enigmos keliauja laikais. Nuorodų n skyriuje 107. Ketvirtam – 113. Penktam – 110. Šeštam 76. Lekia įtampa. Kas ta šimtas trečioji nuoroda? O šita? Man patinka nuorodos. Ir ką jie rašė apie kontaktą tais laikais? Polinesų rongo-rongo? Jau laukiu vakaro. Bėgu eilutėm, žymiu pavardes, kraunuos visomis iliustracijomis, kartais nekenčiu lentelių su diagramomis – – – – – – – – – > 

Tyrimas pristato dinamiškus ir besikeičiančius profesinius ir asmeninius ryšius su medžiaga ir bendruomene. Atsiremiu į kūrybinę praktiką ir savo patyrimą, jų sąryšį su socialiniu, istoriniu, kultūriniu kontekstais. Daugumoje kūrybinių procesų patiriu manualias praktikas kaip galimybę kurti ryšį ir permąstyti, perjausti situacijas. Medžiagos kūrybą išjaučiu kaip performatyvią taktiką, (be)tampančią vieša, įdarbinančią kalbą, veikiančią galimybių lauke, kaip patyrimą, formuojantį požiūrį į kūrybą, kuriantį tarpasmenines ir bendruomenines interakcijas.


 
– – – – – – – – – >   Į tyrimo procesą patenka patirtys su šiomis bendruomenėmis:

– – – > priklausomų asmenų bendruomene Aš esu (Vilnius, Lietuva);

– – – > senolių namais Santa Casa da Misericórdia (Guimarainsas, Portugalija);

– – – > realia žakardo praktikų bendruomene (Bergeno Universitetas, Norvegija) ir mano sufantazuota, bet paremta knygomis, meninio tyrimo tyrinėtojų draugija“.

 

Jelena Škulis

 

– – – – – – – – – >  Gynimą lydi ekspozicija INTERTWINNED (lt. Susipynę) Jono Meko vizualiųjų meno centre, kuri veiks nuo kovo 12 d. iki kovo 16 d.

 – – – – – – – – – >  Gynimas yra kelionė nuo —> Jono Meko vizualiųjų meno centro (Malūnų g. 8, Vilnius) —>  per VDA doktorantūros skyrių (Malūnų g. 3, Vilnius) link  —> VDA tekstilės laboratorijų (Malūnų g. 5, Vilnius). Susitikimai-kelionės prasideda nuo Jono Meko vizualiųjų meno centro. Registracijos forma ir datos:  https://forms.gle/WdYYJ2hKuF3HuCQ9A

Leave a Reply