2010 06 08 – 06 22. Iš Niujorko – su meile: Jonas Mekas, Fluxus ir Amerikos avangardinis kinas

Jono Meko vizualiųjų menų centras ir Jono Meko fondas (pirmoji bendra JMVMC ir JMF paroda), bendradarbiaujant su Amerikos ir Lietuvos ambasados Ukrainoje bei Vilniaus miesto savivaldybe, Šiuolaikinio meno muziejumi Kijeve ir DOM KINO, praneša apie parodos „Iš Niujorko – su meile: Jonas Mekas, Fluxus ir Amerikos avangardinis kinas“ atidarymą, kuriame dalyvavo Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas, JAV ambasados atstovai, privataus muziejaus savininkas bei žymus verslininkas Sergey Tsupko.

Paroda Šiuolaikinio meno muziejuje Kijeve veikia nuo 2010 m. birželio 8 d. iki birželio 22 d. Atidaryme dalyvavo daugiau nei 60 žurnalistų iš Ukrainos ir kitų užsienio šalių. Šioje parodoje atspindima Amerikos avangardinio meno judėjimo istorija, pristatant ryškiausius avangardo kūrėjus įvairiomis medijų formomis: 16 mm kino juosta, Fluxus menu, filmų kadrais, dokumentais ir video instaliacijomis. Didžiausias dėmesys parodoje skiriamas avangardinio kino pradininko Jono Meko naujausiems darbams ir Fluxus judėjimo ryškiausiems atstovams, pavyzdžiui, Jurgiui Mačiūnui, Yoko Ono, George Brecht, Nam June Paik, Ben Vautier.

Legendinis filmininkas Jonas Mekas tęsia savo novatoriškus darbus, kurdamas filmus ir video instaliacijas. Jo kūriniai buvo pristatyti Venecijos bienalėje ir P.S.1 / MoMA Niujorke. Į šią parodą įtraukta Meko daugiaekranė instaliacija „Griovimo kvartetas“ ir 16 mm filmų ciklas „Niujorkui – su meile“. Meko darbuose matomi jo plačiai pasaulyje žinomi draugai, įskaitant John Lennon, Yoko Ono, Salvador Dali, Jurgį Mačiūną, Andy Warhol, Richard Serra, Nam June Paik ir Allen Ginsberg. Taip pat bus parodytas filmas „Zefiro Torna: vaizdai ir Jurgio Mačiūno gyvenimo“ (1992) – kinematografinis Meko ilgamečio draugo ir kolegos, Fluxus menininko Jurgio Mačiūno pagarbos ženklas.

Parodai specialiai buvo atrinkti ypatingi 180 darbų iš Vilniaus miesto savivaldybės įsigytos Fluxus darbų kolekcijos. Kijevas – pirmasis miestas už Lietuvos ribų, kuriame eksponuojami šios kolekcijos darbai. Mačiūno readymade ženklas „No Smoking“ (1963/1973), jo bendras kūrinys su George Brecht „Iced Dice“ (1964) ir Yoko Ono „Do It Yourself“ (1966) rodo Fluxus judėjimo sąmojingą prigimtį ir galimybę kurti meną kasdieniais daiktais ir veiksmais.

Jono Meko fondas ir Dom Kino pristato pagrindinių ir įtakingiausių Naujojo Amerikos kino judėjimo (1960-aisiais – 1980-aisiais) filmų programą. Į ją įtraukti Jono Meko šedevrai  “Reminiscences of a journey to Lithuania” (1972), “In Between” (1978) ir “Award Presentation to Andy Warhol” (1964), Maya Deren charakteringi siurrealistiniai filmai “Meshes of Afternoon” (1943) ir “A Study in Choreography for Camera”(1945), žymusis Amerikos avangardo filmas – Paul Strand ir Charles Sheeler “Manhatta” (1921), Joseph Cornell klasikinis filmas “Rose Hobart” (1936), Ken Jacobs “Little Stabs of Happiness” (1960), Marie Menken “Glimpse of the Garden” (1957), “Eye Music in Red Major” (1961) ir “Go Go Go” (1964), Bruce Baillie “Castro Street” (l966) ir novatoriškas Stan Brakhage filmas “Anticipation of the Night” (1952).

Daugelis šių filmų išsaugoti Niujorko Antologijos filmų archyve, kuriame saugomas ir rodomas Nepriklausomasis ir avangardinis kinas.

Ši programa bus pristatyta nuo 2010 m. birželio 8 d. iki birželio 10 d. Dom Kino, Kijeve.

Parodos rengėjai yra Jono Meko Vizualiųjų Menų Centras, Jono Meko Fondas ir The American Center.  Pagrindiniai parodos rėmėjai yra “Akropolis”, “Ūkio Bankas”, “Ranga Group” ir “LAWIN”.

Leave a Reply