2015 07 14. Mobili Jono Meko kino galerija kelionę po Lietuvą pradėjo Vilniuje

         Šiandien Vilniaus rotušės aikštėje startavo unikali kultūros ir pilietiškumo iniciatyva, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimt penktosioms metinėms paminėti.

           „Jono Meko fondo“ ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) inicijuojamas projektas ,,25 metai laisvės“ per kiek daugiau nei du mėnesius planuoja aplankyti dvidešimt Lietuvos miestų ir miestelių bei nemokamai parodyti Jono Meko filmą ,,Lietuva ir Tarybų Sąjungos žlugimas“.  

           ,,Pagrindinis iniciatyvos tikslas – skatinti istorinės atminties ir kultūros puoselėjimą bei suteikti galimybę iš naujo įvertinti ir kitaip pažvelgti į istorinius įvykius ne tik mūsų, bet ir užsienio žiūrovų akimis“, – teigė idėjos autorius, ,,Jono Meko fondo“ vadovas Edgaras Stanišauskas.

           Projekto metu mobilios kino galerijos viduje įrengtuose televizijos ekranuose bus rodomas lietuvių kilmės JAV kino kūrėjo ir menininko Jono Meko filmas. Iniciatyva finišuos rugsėjo 18 d. ,,Gedimino dienų“ renginio metu prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto.

          Jono Meko filmas „Lietuva ir Tarybų Sąjungos žlugimas” pateikia chronologišką pasakojimą apie Lietuvos kovą už atsiskyrimą nuo Tarybų Sąjungos ir nepriklausomos valstybės atkūrimą. Filmo pagrindas – 1989-91 metais videokamera namuose nufilmuotos Amerikos televizijų naujienų ir televizijos debatų laidos, pateikusios interviu su įtakingiausiais to meto politikais, analitikais ir žurnalistais, taip pat laisvės demonstracijų, mitingų, Sausio 13-osios įvykių vaizdus. Filme aiškiai atsispindi naujų santykių tarp Rytų ir Vakarų kūrimas, su tuo susijusios baimės bei netikrumas.

         Projekto metu Vilniaus Gedimino technikos universitetas pakvies galerijos lankytojus dalyvauti konkurse ir įamžinti išmaniąją Lietuvą – tvarios gyvenamosios aplinkos kūrimą, sumaniuosius miestus, pastatus, kelius, atsinaujinančią energetiką, gyvenamosios erdvės inžinerijos ir kitas pažangą skatinančias naujoves bei pasidalinti nuotraukomis „Instagram“ mobilioje programėlėje, naudojant raktinius žodžius ,,#VGTUišmaniojiLietuva”.

          Projektas vyks 2015 m. liepos 14 d. – rugsėjo 18 d. Dalyvavimas parodoje yra atviras ir nemokamas. Projekto pagrindinis partneris – Vilniaus Gedimino technikos universitetas, rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, prekybos ir pramogų centras „AKROPOLIS”.

 Iniciatyvos partneriai: VšĮ „Azzara“, VšĮ „Jono Meko vizualiųjų menų centras“, jaunimo organizacija „Lietuvos liberalus jaunimas“, miestų ir rajonų savivaldybės: Kauno miesto, Šakių, Palangos, Mažeikių, Pakruojo, Jurbarko, Klaipėdos miesto, Rokiškio, Panevėžio miesto, Švenčionių, Ukmergės, Šiaulių miesto, Šilalės, Kaišiadorių, Šilutės, Neringos, Prienų, Utenos.

GRAFIKAS:

Vilnius. Liepos 14 – 16 d. (Rotušės aikštė)

Palanga. Liepos 17 – 20 d. (Centrinė miesto aikštė, Vytauto g.)

Mažeikiai. Liepos 21 – 22 d. (Prie kultūros centro)

Pakruojis. Liepos 23 – 24 d. (Prie kultūros centro)

Jurbarkas. Liepos 30 – 31 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Klaipėda. Rugpjūčio 1 – 2 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Rokiškis. Rugpjūčio 5 – 6 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Panevėžys. Rugpjūčio 7 – 8 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Švenčionys. Rugpjūčio 9 – 10 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Ukmergė. Rugpjūčio 11 –12 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Šiauliai. Rugpjūčio 13 – 14 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Šilalė. Rugpjūčio 15 – 16 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Kaišiadorys. Rugpjūčio 19 – 20 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Šilutė. Rugpjūčio 26 – 27 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Nida. Rugpjūčio 28 – 30 d. (Nidos uosto teritorijoje)

Prienai. Rugpjūčio 31 – rugsėjo 1 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Kaunas. Rugsėjo 2 – 6 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Šakiai. Rugsėjo 7 – 10 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Utena. Rugsėjo 14 – 15 d. (Miesto centre. Bus patikslinta)

Vilnius. Rugsėjo 16 – 18 d. (prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto)

Mobilios kino galerijos atidarymas kiekviename mieste – 12 val.

IMG_6985 IMG_7005 IMG_7015 IMG_7029 257 255 254 253 252

Leave a Reply