2010 04 21. Vilnius – XXI amžiaus Fluxus sostinė?!

XX amžiuje Fluxus pasaulinė sostinė buvo Niujorkas. „Fluxus Ministerijos“ projekto iniciatoriai siekia XXI amžiaus Fluxus sostine paversti Vilnių. Kūrybinei veiklai, skirtingų amžiaus grupių laisvalaikiui ir  menams puikiai tinka nenaudojami pastatai. Praėjusią savaitę „Fluxus Ministerijoje“ surengta talka, kurioje įprastas vaizdas buvo toks: jauni žmonės su plaktukais, teptukais, voleliais ir kitomis remonto priemonėmis naujam gyvenimui kelia beveik dešimtmetį nenaudotą pastatą „vaiduoklį“. „Fluxus Ministerija“, kurioje veiks ir „Ateities miesto laboratorija“, atgaivins sostinės Gedimino prospektą, kurį nesėkmingai bando užkariauti įvairios parduotuvės.

„Fluxus Ministerija“ taps menų inkubatoriumi jaunų menininkų projektams ir idėjoms įgyvendinti, suvienys kuriančiuosius ir veikiančiuosius. Pastato rūsyje veiks Jono Meko fondo kino centras, menininkams prijaučiančių riedlentininkų ir riedutininkų klubas, pirmajame aukšte įsikurs vyno ir vandens baras „Ligoninė“ (kaip prisiminimas apie buvusią pastato paskirtį), antrajame aukšte esančiuose svečių namuose reziduos užsienio menininkai, likusiuose aukštuose – parodų salės, kūrybinės dirbtuvės ir kitos patalpos, o palėpėje – apžvalgos bokštas ir „Ateities miesto laboratorija“. Antrąją atidarymo dieną, šeštadienį, „Fluxus Ministerijoje“ koncertuos grupė „Gothika“ iš Japonijos, tarsi dar kartą patvirtindama, kad 1960-1970 m. Fluxus judėjimui svarbūs kultūriniai ryšiai su Rytais išlieka ir XXI amžiuje. Galima sakyti, tampa tradiciniais.

Buvusią Sveikatos apsaugos ministeriją kaip erdvę menams pirmieji naudoti ėmė Šiuolaikinio meno centro trienalės „Miesto istorijos“ kuratoriai: čia vyko parodos, diskusijos, filmų peržiūros. Jau nuo ateinančio penktadienio šiame pastate nuolatos bus organizuojamos paskaitos, kinematografininkų veikla, muzikiniai pasirodymai ir kt.

Projekto „Fluxus Ministerija“ iniciatorius – aktyviai politikoje nedalyvaujantis buvęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas – jau ne kartą yra įrodęs savo kūrybingumą ir organizacinius gebėjimus. Tai  – ne  pirmasis A. Zuoko kultūrinis projektas, galima prisiminti jo kartu su Užupio bendruomene inicijuotą Užupio respublikos nepriklausomybės paskelbimą, originalų naujojo savivaldybės pastato pristatymą visuomenei, kai visai savaitei pastatas buvo tapęs didžiausia meno galerija Baltijos valstybėse. Pagaliau „Menų spaustuvės“ kaip menų inkubatoriaus įkūrimas, pradedant pavadinimu ir pačia projekto koncepcija, sukurta buvusio mero. O dabar – naujas, sunkmečiu netikėtas projektas „Fluxus Ministerija“.

Taigi ateinantį penktadienį „Fluxus Ministerijoje“ bus iškelta jos vėliava, vyks džiazo pasirodymai, paroda „Vaistinė“ ir daugybė kitų įvykių, kurių organizatoriai, norėdami nustebinti, kol kas neatskleidžia.

Leave a Reply