Flux Lab’as programėlė – žaismingas požiūris į rimtą ir nerimtą meną

Šiai metais minėsime Fluxus judėjimo 60-ąsias metines. Fluxus įtaka šiuolaikinei kultūrai milžiniška. Suklestėjo eksperimentinis menas, ypač muzika, dailė, kinas (nekalbant jau apie intermedia). Sukurta do it yourself (pasidaryk pats, DIY) estetika, padariusi įtaką punk judėjimui ir daugybei jo vedinių. Galima sakyti, jog Fluxus – viso kokybiško šiuolaikinio meno pradžia.

ART LAB (meno laboratorijos) projektas “Flux Lab’as” – meno kūrinio auros kontekstualizatorius

Pastaraisiais dešimtmečiais skirtingų šalių tyrinėtojai priėjo vieningos išvados: kairysis smegenų pusrutulis, atsakingas už logiką bei analitiką, yra dominuojantis pas didžiąją dalį žmonių. Dažniausiai mūsų mintys, veiksmai ir sprendimai yra įtakoti kairiosios smegenų dalies, o dešinioji, dažnai vadinama smegenų dada arba fluxus funkcija, susijusi su kūrybingumu, praktiškai nedalyvauja arba laikoma ne tokia svarbia, kaip analitinė.

Jono Meko vizualiųjų menų centras, bendradarbiaudamas su mokslininkais, sukūrė sudėtingą kairiojo ir dešiniojo smegenų pusrutulių motorinio, sensorinio, neurolingvistinio ir neurovizualaus sinchronizavimo, dešiniosios smegenų pusės kūrybiškumo suaktyvinimo generavimo, įelektrinimo, pavertimo kūrybine ir previzualia „plazma“, neurokūrybiškos veiklos virpesių sinkretinimo, sintetinimo, revizualizacijos ir pertuntavimo sistemą.

Šios sistemos pagrindinė savybė yra ta, jog ją galima naudoti ne tik vaikams arba menininkams, kurių dada smegenų pusrutulis aktyvizuotas, tačiau su bet kuriuo protaujančiu ir bent minimaliai turinčiu vaizduotės individu (kai kuriais atvejais net su primatais arba intelektą turinčiais gyvūnais).

MENOTRONINIO KŪRINIO AUROS KONTEKSTUALIZATORIUS (MKAK) buvo išbandytas 2015 metais ArtVilnius mugės metu. MKAK sistema maksimaliai tiksliai nustatinėjo kontekstines (meno) kūrinio ir jo turėtojo/autoriaus auras, apdorodamas daugybę įvairių faktorių. Eksperimentas truko keturias dienas ir buvo ištestuota daugiau nei tūkstantis (meno) kūrinių ir jų turėtų/aurų. Paaiškėjo, jog MKAK sistema geba išskirti meno kūrinio aurą, kūrinio turėtojo/autoriaus aurą ir netgi nustatyti „ribinių“ atvejų kontekstinės auros svyravimus ir subtilybes. Kalbant paprastai, sistema sukurta taip, kad leistų įvertinti, ar žmogaus ir jo pasirinkto kūrinio biolaukai sutampa, ar paveikslas, skulptūra, ar kitas meno kūrinys tinka puošti jūsų kambario sienas, ar atvirkščiai – jis kels neigiamas emocijas.

Be galo didelis susidomėjimas MKAK paakino mūsų centrą pagalvoti, kaip pasinaudojus kiekvienam prieinamomis technologijomis (telefonu), pasitelkus žaidimo formą ir humorą pritraukti kuo daugiau žmonių giliau pasidomėti menu (ypač šiuolaikiniu). Džiaugiamės, kad tą padaryti pavyko ir šiandien nemokamą programėlę gali atsisiųsti kiekvienas, norintis FLUXUS būdu išanalizuoti savo santykį su meno kūriniu. Tuo pačiu ji leidžia žmonėms plačiau pasidomėti ne tik moderniuoju ar FLUXUS menu, bet ir menu apskritai, ypač šiuo laikotarpiu, kai tą padaryti turime daug fizinių apribojimų.

Mūsų sukurta mobilioji programėlė  – meno laboratorija  – „Flux Lab’as“, leidžia nustatyti žmogaus ir meno kūrinio suderinamumą. Parsisiuntus programėlę į savo telefoną, į ją reikia įkelti savo nuotrauką arba asmenukę ir nuskenuoti meno kūrinį – jau įsigytą, norimą įsigyti ar tiesiog bet kokį meno kūrinį, kuris žmogui įdomus. Tuomet įvyksta abiejų šių subjektų – žmogaus ir meno kūrinio – kontekstinės auros analizė. Programėlė, išanalizavusi šių dviejų subjektų santykį, pateikia išvadą apie jūsų ir jus dominančio meno kūrinio suderinamumą.

Ar galima sakyti, kad ši aplikacija padės ir kiekvienam, svarstančiam įsigyti meno kūrinį, nes iš dalies nusakys meno kūrinio vertę konkrečiam žmogui?

Taip, tik jokiu būdu nereikėtų suprasti, kad programėlė parodys kainą eurais – ji yra apie tai, ką konkretus kūrinys reiškia konkrečiam žmogui. Tai labai individualu ir mes manome, kad meno kūrinio ir asmens santykis yra labai svarbus dalykas. Juolab, kad žmogus kasdien keičiasi ir tokie, kokie buvome vakar, šiandien jau nesame – vadinasi, tas pats meno kūrinys jums rytoj gali reikšti ką kita, nei reiškia šiandien. Apie tai ir yra ši programėlė.

Pagrindinis rėmėjas:  Lietuvos kultūros taryba

Leave a Reply