2021 12 30 Juodkrantėje atidaryta paroda apie J. Meko sugrįžimus į Lietuvą

Liudviko Rėzos kultūros centre Juodkrantėje atidaryta fotografijų paroda „Semeniškių idilės“, skirta Jono Meko šimtmečiui paminėti.

Joje eksponuojamos fotografų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus bei Jono Meko žmonos Hollis Melton užfiksuotos akimirkos iš pirmųjų J. Meko sugrįžimų į Lietuvą 1971 ir 1977 metais.

Parodą organizuoja Lietuvos nacionalinis dailės muziejus kartu su Jono Meko vizualiųjų menų centru.

„Parodos tikslas – supažindinti su J. Meku bei jo kūryba mažesnių Lietuvos miestų gyventojus ir taip atšvęsti jo šimtmetį. Tiek Vilniuje, tiek Kaune bus įvairiausių šiai progai skirtų renginių, tačiau ši svarbi sukaktis turi būti minima visoje Lietuvoje“, – trečiadienį išplatintame pranešime sakė parodos sumanytojas ir kuratorius Tomas Ivanauskas.

Iš Lietuvos į Vokietiją broliai Jonas ir Adolfas Mekai pasitraukė 1944 metais, o 1949 metais iš ten išplaukė į Niujorką, kur ir apsistojo. Lietuvą pirmą kartą J. Mekas aplankė 1971 metais.

„Pamėginkime įsivaizduoti – ką reiškia grįžti į gimtąjį kraštą ir susitikti su artimaisiais po 27 metų? Tų jausmų atvaizduoti neįmanoma, tačiau eksponuojamos nuotraukos leis bent šiek tiek pajusti sugrįžimų dvasią. Ją dar labiau sustiprins parodose leidžiamas garso įrašas, kuriame pats J. Mekas skaito savo eilėraščių rinkinį „Semeniškių idilės“. Tuo pačiu pavadinimu pavadinta ir paroda, kuri puikiai atspindi tai, ką norėjosi šiuo projektu pasakyti“, – rašoma pranešime.

Po Juodkrantės paroda keliaus į Klaipėdą, Šiaulius, Kretingą, Plungę, Šilutę, Jonavą, Alytų, Druskininkus, Varėną, Ukmergę, Anykščius, Zarasus, Rokiškį, Biržus ir kitus Lietuvos miestus bei miestelius.

Kiekviename mieste atidarymo proga vyks knygų apie Joną Meką pristatymai, filmų rodymai, susitikimai su Meko bičiuliais.

J. Mekas (1922–2019) yra vienas garsiausių pasaulyje XX amžiaus lietuvių menininkų, geriausiai žinomas dėl savo kino eksperimentų, dar vadinamas avangardinio kino pradininku, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

 

Leave a Reply