2022 06 14 – 06 27. Violeta Mackialo “Kelionė tęsiasi gilyn”

Parodos pavadinimas tai maža nuoroda, ir tuo pačiu autorės kvietimas sustoti, įkvėpti ir drauge nerti į atsitiktinumą. Į neapibrėžtą, nepagaunamą gaivalą, intuityvų procesą, kuriuo ji keliauja ne pastaruosius du grafikos magistrantūros studijų metus, bet visus savo nueitus žingsnius per gyvenimą, sutiktus žmones, kūrybą. Atsitiktinumas autorei tampa ne tik tema, bet ir kūrybiniu metodu, medžiaga kurti ir pačia kūrybos kalba.


Parodoje pristatomi vienetiniai grafikos, persipynusios su analoginės fotografijos technikomis, kūriniai bei autorinė-meninė knyga tuo pačiu pavadinimu kaip ir paroda – „Kelionė tęsiasi gilyn“.

Parodą autorė siūlo (pa)tirti trimis kryptimis, trimis žiūros kampais:

iš manęs pačios – tai sava oda patirtos ir tekstinę bei vizualinę formą įgavusios patirtys.

per kitus – susitikimai su kitais Kūrėjais: fotomenininku Gintautu Trimaku, teatro režisieriumi Valentinu Masalskiu bei performanso atlikėju Benu Šarka. Šie susitikimai, į kuriuos, kaip sakė Valentinas, einama dviese, nugulė knygos puslapiuose, skyriuose tarp žaidybiškumo, bevaizdystės, laiko.

Iš puslapių – tai kitų autorių kūriniai, metodologijos, mintys, tyrimai, provokavę atrasti savo asmeninę poziciją klausiant, kas man yra atsitiktinumas (ar jis yra (?)) ir kaip atsitiktinumas gali tapti priežastimi gimti meno kūriniui, tekstui susikurti?

„Ir dar. Maniau, kad ieškojau atsitiktinumo, bet iš tiesų visa, ko ieškojau, buvo už jo.“ – sakė Violeta Mackialo.

Atspaudai kurti magistrantūros studijų Vilniaus dailės akademijoje metu. Kūrybinio darbo vadovė: Marija Marcelionytė-Paliukė

Leave a Reply