2023 06 08 – 07 31. JONAS MEKAS. SUSTOK, AKIMIRKA… Tauragė.

Birželio 8 d. Jono Meko vizualiųjų menų centras pristato Jono Meko kūrybą Tauragės Menų festivalyje “Kvadratu”. 

Programoje 

18.00–20.00 val. Jono Meko filmų „Zefiro Torna arba vaizdai iš Jurgio Mačiūno gyvenimo“ (1992 m., JAV, 34 min.) ir „Prarasta, prarasta, prarasta“ (1976 m., JAV, 174 min.) fragmento peržiūra. Filmus pristato režisierius dr. Audrius Stonys. Fotografijų parodos „Jonas Mekas. Sustok, akimirka…“ atidarymas. Edukacijų centras

______________

Charizmatiškąjį filmininką Joną Meką žinome ir atpažįstame iš jo filmų ir literatūros. Ne taip seniai ėmė gyvuoti naujas Jono Meko kūrinių pažinimo būdas – „film stills“. Tai sustingę ar, veikiau, sustabdyti filmų kadrai, kuriuos galime interpretuoti ir kaip konkretaus filmo sustabdytą akimirką, ir kaip fotografiją, ir kaip dar vieną langą į Jono Meko pasaulį, jo kūrybos visatą. Legenda pasakoja, jog pirmajam tokiu būdu pristatyti Joną Meką kilo ne kam kitam, o Arūnui Kulikauskui. Pamatęs Arūno „film stills“ bandymus, Jonas Mekas palaimino Arūną ir šią jo sukurtą metodiką.

Parodoje „Jonas Mekas. Sustok, akimirka…“ stebime visą eilę sustabdytų akimirkų iš Jono Meko filmo „Zefiro Torna arba vaizdai iš Jurgio Mačiūno gyvenimo“. (Zefiro Torna or Scenes from the Life of George Maciunas, 1992, JAV, 16 mm juosta, 34 min.) „…Vaizdai iš Jurgio Mačiūno gyvenimo. Čia panaudota medžiaga apie Jurgį, nufilmuota 1952 m. jo tėvų namuose, su jo tėvu, motina ir seserimi Nijole, Fluxus performansų fragmentai, iškylos su draugais (Almus, Warholas, Lennonas, Yoko Ono, etc.), Jurgio vestuvės ir kadrai, nufilmuoti Bostono ligoninėje trys dienos prieš jo mirtį. Garso takelyje
skamba Monteverdi muzika, taip pat mano, skaitančio savo dienoraščius, parašytus per paskutinius Jurgio gyvenimo mėnesius, balsas…”, – apie savo filmą rašė Jonas Mekas.

Jono Meko vizualiųjų menų centras

_____________

Menų festivalis KVADRATU

Birželio 2–spalio 15 d. šiemet vykstantis KVADRATU yra festivalis, jau penktus metus apjungiantis profesionalaus meno žanrus: medijų meną, instaliaciją, skulptūrą, performansą, šiuolaikinį šokį ir kita bei visai vasarai paverčiantis Tauragės miesto erdves fotogra- fijos galerija po atviru dangumi.

2023 m. festivalio šaukinys: „į tą pačią Jūrą neįbrisi 2 kartus“.

Festivalį KVADRATU organizuoja Tauragės krašto muzie- jus SANTAKA. Visi festivalio renginiai yra NEMOKAMI.

Leave a Reply